Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fagerstamordet

Försvaret: Bevisningen håller inte

Uppdaterat måndag 21 juni 2010 kl 16.48
Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 10.30

I dag är det sista dagen i rättegången i Västmanlands tingsrätt om mordet på en 45-årig man i Fagersta förra våren. Försvarsadvokaterna håller i dag sina slutpläderingar.

Brage Åman är den som försvarar den 31-årige man som erkänt att han dödat Fagerstabon.

Och Åman tog först upp polisförhören och problemet för de åtalade att minnas rätt.

– När de första polisförhören hölls i Sverige så hade det redan gått 5-6 månader från händelsen och nu i rättegången har det gått ett år som vi vet och då är det inte underligt ifall minnet sviker i vissa detaljer hos de tilltalade, sa Brage Åman under din slitplädering.

– Om man till exempel inte minns vad ett samtal på 183 sekunder handlade om för åtta månader sedan eller att man ens har haft det samtalet så behöver inte det betyda att man försöker ljuga om det här.

Åman kritiserade också i sin slutplädering de telefonlistor som åklagarsidan sammanställt över samtal mellan de misstänkta personerna vid tiden kring mordet.

– De här sammanställningarna säger egentligen inte särskilt mycket om man inte har någonting att jämföra med, och hur många tidsaxlar och pilar åklagarna än har presenterat så finns bara de tilltalades egna uppgifter om vad samtalen handlar om.

– Det går inte att åberopa de här telefonkontakterna som bevis för de övrigas inblandning i målet eller som försvårande omständigheter om man inte samtidigt kan visa att de tilltalade vid de här samtalen verkligen har pratat om gärningen och hur den skulle genomföras, sa försvarsadvokaten Brage Åman under sista rättegångsdagen.

Brage Åman sa idag i sin slutplädering att 31-åringen i första hand ska dömas för dråp, och i andra hand för mord, men inte livstids fängelse, som ju åklagaren yrkat på.

Åklagaren påstår att den 31-årige mannen tillsammans med tre andra kvinnor, däribland den mördade mannens änka, planerat mordet. Motivet till mordet var att komma åt affärsmannens förmögenhet.

Men 31-åringen menar att han varit ensam om dådet och att han dödade den 45-årige affärsmannen av personliga skäl. Detta för att 45-åringen ska ha tvingat 31-åringens fru att göra en abort.

Maria Wilhelmsson, som företräder den mördade mannens änka, sa nu under eftermiddagen i sin slutplädering att rättegången handlat mer om känslor än vad som är styrkt.

Advokat Wilhelmsson anser inte att de påståenden som åklagarsidan presenterat håller för att änkan ska kunna dömas för medhjälp till mord.

Tidigare rapportering om Fagersta-mordet

Västmanlands tingsrätt prövar Fagersta-mordet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".