Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu fler serverar (för) tidig skollunch

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 11.20
"Vi har inte hållit med om att alla ska äta efter elva"
(1:32 min)
Ulla Nilsson och Silvana Enelo-Jansson har på olika sätt hand om skolor i Sala kommun och menar att livsmedelsverkets rekommendationer inte alltid fungerar i praktiken. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.

Antalet kommuner i Västmanland där skolbarn äter före klockan elva har ökat jämfört med vårterminen - trots att Livsmedelsverket rekommenderar att barn äter tidigast klockan elva för att orka med skolan.

I åtta av tio västmanländska kommuner äter skolbarn före klockan elva. När P4 Västmanland i våras gjorde en rundringning uppgav de skolor där barn åt före den rekommenderade tiden att det skulle ändras till höstens schemaläggning.

Men så har det inte blivit. Istället är det nu fler kommuner än i våras där barn äter tidigt.  

I Sala kommun har Silvana Enelo-Jansson, chef för skolförvaltningen, inte varit medveten om att en del barn i kommunen äter före klockan elva.

– Vi har inte hållit med om att alla ska äta efter elva eftersom det är många skolbarn som börjar sin dag så tidigt.

Hon fortsätter:

– Men sen kan jag hålla med om att vi har högstadieelever på två skolor som äter lite för tidigt och de får det lite tufft på eftermiddagen. Det här har jag inte blivit varse om förrän nu, säger hon.

I Sala kommun är det 5 av 13 skolor som äter före klockan 11.

Ulla Nilsson är rektor för Varmsätra skola och Ransta skola. Enligt henne är tiden en anledning till att en del barn äter före den rekommenderade tiden.

– Första matlaget är de yngre barnen. Dels så har de åkt skolskjuts till skolan och då äter de frukosten hemma väldigt tidigt. Sedan åker dem hem ganska tidigt så för att hinna med att äta och hinna med resten av skoldagen innan de åker hem så är det en lämplig tid.

Silvana Enelo-Jansson som nu har blivit medveten om att en del barn äter före klockan elva är beredd att se över tiden när skolbarnen äter. Särskilt när det gäller högstadieeleverna.

– Det kan vara svårt att schematekniskt göra förändringar mitt under pågående termin. Men det är värt att undersöka. Självklart ska vi ändra det till nästa läsår, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".