Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Församling överklagar skärpta miljökrav

Publicerat lördag 23 oktober 2010 kl 09.52
"Vi skulle få höja begravningsavgiften"
(1:37 min)
Vy från en kyrkogård

Länsstyrelsen skräper miljökraven på kreamtoriet i Västanfors, det kan innebära att krematoriet måste stänga. Det menar Västanfors-Västervåla församling som öveklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen.

Västanfors-Västervåla församling har de senaste sex åren haft en så kallad provotid för kreamtoriet. Det innebär att de haft tillstånd att rena gaserna från kvicksilver som finns i tand-amalgam genom att tillsätta selen. Och det vill församlingen forsätta med.

I sin överklagan hävdar församlingen att eftersom kvicksilvret håller på att fasas ut hos tandläkarna kommer kvicksilverreningen att spela ut sin roll. Något länsstyrelsen inte håller med om och kräver nu att församlingen installerar ett kolfilter som ska ta bort kvicksilvret från rökgaserna.

Men det är en investering på flera miljoner som skulle innebära att begravingsavgifterna måste höjas. Det i sin tur kan leda till att det inte blir möjligt att driva krematoriet vidare, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling i Fagersta.

– Vi skulle få höja begravningsavgiften och så skulle vi få höja priserna för de kremationer vi utför åt andra församlingar också. Det kan ju bli att vi får stänga kreamtoriet då, säger Henrik Rydberg.

Församlingen anser att kostnaderna inte motsvarar miljönyttan men förutom det ifrågasätter de också miljönyttan med själva kolflitreringen.

– Miljövinsten på aktivt kol istället för selen, tror jag, är minus. Kolfilteranläggningar har väldiga driftsproblem och det är väldigt svårt att ta reda på hur mycket kvicksilver som samlas upp och vad som händer med det när man lagrar det.

– Det är en försämring för miljön att använda aktivt kol. Att binda kvicksilvret i selen tycker vi är det bästa sättet, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".