Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kamratstödjare ibland själva mobbare

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 14.35
"Ansvaret ska inte ligga på barnen"
(1:33 min)
Sara Holm Stålhand, barnombud i Västerås. Foto: Maria Edlund/SR.

På låg- och mellanstadiet finns så kallade kamratstödjare som väljs av sina klasskamrater för att motverka mobbning och utanförskap. Men det är inte ovanligt att kamratstödjarna själva är mobbare.

Från årskurs 1 till 6 ska eleverna välja kamratstödjare i varje klass som ska jobba mot mobbning och utanförskap.

Men enligt barnombudet Sara Holm Stålhand i Västerås är det vanligt att det är de som själva mobbar som väljs till kamratstödjare.

– De vuxna måste ju se till att de som är kamratstödjare inte utsätter andra för taskigheter och kränkande behandling.

Det är också viktigt att markera mot andra barn att de som är kamratstödjare måste vara schyssta, säger Sara Holm Stålhand.

Tidigare idag berättade P4 Västmanland om elevorganisationen Here 4U och att ungdomar reagerat mot att det är mobbarna själva som väljs till att bli Here 4U-are.

I årskurs 1 till 6 har man kamratstödjare, och även i de åldrarna ringer barn till barnombudet och berättar att det är de mest populära och mobbare som väljs till kamratstödjare.

Får eleverna veta i förväg att ett val är på gång så driver en del av dem rena kampanjer för att bli valda till kamratstödjare, berättar Sara Holm Stålhand.

– Både genom att övertala och genom att hota, "röstar du inte på mig så får du stryk". Men som vuxen måste man se att rösterna bara är en del i det här. Sen måste man ha en jury av vuxna som bestämmer. De vet ju vilka elever som är schyssta, säger hon.

Men alltför ofta lämnas valet över till eleverna själva, och då blir det fel.

I de fallen tycker Sara Holm Stålhand att det är de vuxna som sviker, för ansvaret att förebygga och förhindra mobbning kan aldrig ligga på barnen, menar hon.

--Därför är det också de vuxnas skyldighet att veta att de som blir kamratstödjare klarar av det. Annars blir det ju ett misslyckande. Barn ska aldrig behöva ta det ansvaret, säger Sara Holm Stålhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".