Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsning på att stoppa ungas missbruk

Uppdaterat fredag 25 februari 2011 kl 16.40
Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 06.22
"Missbruket måste avbrytas tidigt"
(1:35 min)
Marijuana är en vanlig drog bland ungdomar. Foto: SVT Bild.

Västerås stad satsar nu en miljon kronor för att få stopp på den drastiska ökningen av drogmissbruk bland unga. Satsningen ska göras i samarbete med polisen och handlar framför allt om att kunna avbryta ungas missbruk i ett tidigt stadium.

Västerås stad har just i samarbete med polisen startat en utredning om vad man kan göra för att få stopp på missbruket bland unga.

– Bland annat kan det handla om att socialsekreterare arbetar närmare polisen och kan erbjuda de unga som begått ringa narkotikabrott ett paket av åtgärder, säger Staffan Jansson, socialdemokratisk ordförande i individ- och familjenämnden.

– Vi ser till exempel över möjligheterna att kunna ge de unga ett erbjudande om att välja vård i stället för straff, så att de avbryter sitt missbruk så tidigt som möjligt.

Sedan 2006 har droganvändningen bland unga mellan 16 och 25 år i Västerås fördubblats och det är därför som kommunen nu tillsatt en miljon kronor för att i samarbete med polisen fånga upp unga missbrukare.

Förutom att de unga får hjälp kommer det här troligen också att löna sig ekonomiskt för Västerås stad i längden. Bara förra året ökade till exempel kommunens kostnader för vård av unga med bland annat drogproblem med 10 miljoner kronor.

Men varför ökar då missbruket? Enligt Staffan Jansson handlar det om att många unga går arbetslösa men också att tillgången på droger ökat.

– Med ett enkelt sms kan du beställa narkotika i Västerås. Och det är ju förstås något som polisen måste få stopp på.

Ungdomar diskuterar åtgärder mot knark

Gymnasieungdomar i Västerås verkar vara medvetna om att användningen av droger ökat, och att många i deras ålder är missbrukare. Viktor, Alexander och Nehro diskuterar om särskilda knarkhundar i skolan kan vara en lösning.

Polisen tror på särskilda kampanjer

Poliser i trängsel på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Allra helst vill polisen vill ha en socialarbetare i polishuset, för att bättre fånga upp ungdomar med problem. Men den tillåtande attityden i samhället gentemot droger är också ett problem, framhåller Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västerås. Därför tror han att det behövs särskilda kampanjer mot narkotika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".