Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många äldre hamnar mellan stolarna

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 16.30
"Befinner sig någonstans i gränslandet"
(1:44 min)
Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix.

Sala kommun och landstinget Västmanland vill samarbeta kring närsjukvården. Enligt landstingsrådet Kenneth Östberg handlar det framför allt om att få en bättre och mer effektiv äldrevård.

– När man har två olika huvudmän så är det många äldre som befinner sig någonstans i gränslandet. Frågan är om de är landstingets eller kommunernas ansvar. Delar av dagen får man besök av landstingets personal och delar av dagen av kommunens personal. En annan fråga är om vi ska ha en gemensam vårdavdelning för de som finns i gränslandet, säger Kenneth Östberg. 

Landstinget och länets kommuner har i många år haft diskussioner om äldre patienter som är färdigbehandlade och som ligger kvar för länge på lasarettets vårdavdelningar och om patienter som faller mellan stolarna och inte får den vård de har rätt till vare sig från landstinget eller kommunen. 

Genom att samarbeta kan de samordna det här på ett bättre sätt. Då kan också personalen undvika dubbelarbete och patienterna får träffa samma personal varje gång. 

Det är Sala kommun som har tagit initiativ till samarbetet och nu ska två grupper, med tjänstemän och politiker från båda läger, utses och få 2011 på sig att utreda frågan. 

Ett samarbete kring äldrevården är också nödvändigt för att man ska klara vården i framtiden, säger Kenneth Östberg. 

– Ska landstinget klara sitt långsiktiga åtagande gentemot västmanlänningarna så måste vi klara en större del av vården lokalt. Vi måste avlasta slutenvården, det vill säga centrallasarettet i Västerås. Det här är ett steg i den riktningen, säger Kenneth Östberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".