Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högstadieskola får inte bli Guds rike

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 16.10
"Syftet skulle kunna skina igenom i framtiden"
(1:40 min)
Skolinspektionen nobbar högstadieskola.

Friskolan Skälbyskolan i Västerås som drivs av Citykyrkan, får inte byggas ut till högstadium. Skolinspektionen tycker inte att Citykyrkans vilja att upprätta ett Guds rike stämmer överens med lagen om en icke religiös skola.

Därför har inspektionen avslagit Citykyrkans ansökan om att starta också ett högstadium. 

Enligt Eva Andersson på Skolinspektionen grundas avslaget på att verksamhetsbeskrivningen inte överensstämmer med syftet i Skollagen om att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Men Skälbyskolan menar själva att huvudmannens vilja att upprätta ett Guds rike inte skiner igenom i skolans verksamhet. Kan inte det stämma?

 – Vi har besökt skolan och gjort tillsyn i den verksamhet som bedrivs idag. Däremot kan vi idag i en tillståndsprövningprocess inte utesluta att det här syftet skulle kunna komma att skina igenom i en framtida verksamhet, som vi ska besluta om just nu, säger Eva Andersson på Skolinspektionen. 

Däremot kommer inget att hända med det tillstånd för de lägre årskurserna. 

– I dagsläget finns det ingen anledning för oss att ens diskutera ett återkallande av ett tidigare beviljat tillstånd. Vi har gjort en tillsyn som har konstaterat att det är en bra verksamhet som bedrivs där, säger Eva Andersson på Skolinspektionen.

Skolan överger inte högstadieplaner

På Skälbyskolan mottas Skolinspektionens avslag med besvikelse. Det gäller både ledning och elever, enligt rektor Carin Pärlesköld. Nu överklagas beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".