Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Juholt inte förstahandsval i Västmanland

Uppdaterat torsdag 10 mars 2011 kl 16.50
Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 13.42
Lena Hjelm-Wallén om Håkan Juholt
(1:00 min)
Håkan Juholt. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Håkan Juholt föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Det är inte ett namn som stått på den västmanländska önskelistan. Men distriktsordförande Sven-Erik Österberg från Skinnskatteberg, som själv varit en het kandidat, är ändå positiv.

Samtidigt förslås Carin Jämtin bli ny partisekreterare. Men det är Håkan Juholt som verkar vara den stora skrällen.

– Jag har känt honom väldigt länge och har ett stort förtroende för honom. Jag tror att det här kan fungera väldigt bra, säger Sven-Erik Österberg, ordförande i det socialdemokratiska partidistriktet i Västmanland.

Är du besviken på att du själv inte blir partiledare, som det ser ut nu?

– Nej, absolut inte. Jag har sett vad det här innebär på nära håll. Det är ett ofantligt stort åtagande. Det finns ingen form av besvikelse. Nu gäller det att arbeta framåt, säger Sven-Erik Österberg.

Men Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Sala och vice ordförande i partidistriktet i Västmanland, uttrycker ändå viss besvikelse.

– De kandidater vi föreslog var personer som stod oss närmare, som vi trodde mer på, faktiskt.

– Nu tror jag att det här kan bli ett bra val också. Det är en färgstark, karismatisk person som jag tror kan behövas nu, säger Pia Nilsson.

– Det är bra, duktiga, klassiska Socialdemokrater. Det handlar inte om man är höger- eller vänstersosse. Det här är två är politiker som står djupt i mittfåran, som är den allt överskuggande riktningen i socialdemokratin. Det kommer att bli bra det här, säger Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Surahammar.

Riksdagsledamoten Anna Wallén från Västerås, som också företräder länets S-kvinnor, lyfter fram Håkans Juholts personlighet.

– Han är en väldigt rolig person. Det är en viktig egenskap. Han har mycket humor.

Hur ser du på att man inte föreslår en kvinna?

– Vi har väldigt mycket duktiga kvinnor i vårt parti, så det är klart att det är tråkigt. men nu får vi Carin Jämtin som partisekreterare och det tycker jag känns väldigt spännande också, säger Anna Wallén.

Socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén från Sala har tidigare lett partiets valberedning och är positiv till valberedningens förslag.

– Jag tycker att Håkan Juholt är en mycket bra person och jag är säker på att han blir en bra socialdemokratisk ledare. Han är en duktig debattör och folktalare och det tror jag att vi behöver.

Håkan Juholt är partiets ledande försvarspolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län.

Valberedningen föreslår samtidigt att Carin Jämtin blir ny partisekreterare efter Ibrahim Baylan.

Enligt valberedningen passar Juholt och Jämtin bra för att utveckla den socialdemokratiska politiken och ta partiet till en valseger.

Ny partiledare och partisekreterare väljs slutligen på socialdemokraternas kongress 25-27 mars.

Helena Mellander och Camilla Olsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".