Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att rekrytera sjuksköterskor

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 07.11
"Jag tycker att det är bedrövligt"
(1:50 min)
Jani Stjernström Vårdförbundets ordförande / Foto: Maria Edlund SR

Det råder akut brist på sjuksköterskor i Västmanland, framför allt på Centrallasarettet i Västerås. Det hävdar Vårdförbundets ordförande Jani Stjernström.

Just nu saknas 140 sjuksköterskor, bland annat på cardiologen, ortopeden och på infektionskliniken i Västerås.

– Jag tycker att det är bedrövligt att vi inte ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare så att det finns möjlighet att rekrytera. Det finns sjuksköterskor som kommer till oss i dag och som vill jobba här, men som erbjuds för dålig lön, säger Jani Stjernström.

Lägsta lön i omkringliggande landsting är 21 100 kronor. Men landstinget Västmanland erbjuder som lägst 20 000 kronor. Därför vill ingen jobba här, när de kan få både bättre arbetsmiljö och högre lön inom andra landsting, menar Vårdförbundet.

– Vi ser väldigt stora arbetsplatser som har tjänster som inte är tillsatta av sjuksköterskor vilket leder till en hård arbetsbelastning för de som är kvar, säger Jani Stjernström.

Avdelningar med problem är bland annat lungavdelningen, kvinnokliniken ortopeden, kirurgen, cardiologen och infektionskliniken.

På cardiologen på Centrallasarettet i Västerås saknas just nu sju sjuksköterskor.

På infektion har man just infört ett nytt arbetssätt som lett till att flera sjuksköterskor sökt sig till andra arbetsplatser.

Personalen som är kvar har det tungt, med dubbla arbetspass och jobb på lediga dagar. En legitimerad sjuksköterska kan när som helst bli beordrad att jobba. Nu vill Vårdförbundet att ansvariga politiker reagear, innan deras personal är helt utsliten.

– Vi tycker att politikerna ska ta sitt arbetsmiljöansvar, sitt medarbetaransvar och sitt patientansvar på ett större sätt än som sker i dag.

– De ser inte patienterna och medarbetarna på arbetsplatsen vilket gör att det är lättare att ta beslut där ekonomin styr, säger Jani Stjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".