Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Kameraförbud inomhus

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.42
"Jag kan inte säga ett det var helt överraskande"
(1:17 min)
Kameraövervakat område (Arkivbild)

Datainspektionen kräver att Bäckbyskolan i Västerås slutar med kameraövervakning inomhus. Efter en inspektion kräver inspektionen att kamerorna stängs av under skoltid, eftersom det kränker elevernas integritet.

Datainspektionen kräver att Bäckbyskolan i Västerås slutar med kameraövervakning inomhus. Kamerorna sattes upp för snart tre år sedan i syfte att hindra skadegörelse och för att komma åt de elever som sätter igång brandlarmet.

Bosse Engström är säkerhetsstrateg på Västerås stad proAros och han är inte överraskad över kritiken.

-- Jag kan inte säga ett det var helt överraskande. Redan vid inspektionstillfället så förde vi ju samtidigt en diskussion med Datainspektionen om förutsättningar och villkor för kameraövervakning och redan där så fick vi ju klart för oss att det här var på gränsen, säger Bosse Engström.

Inne på Bäckbyskolan finns nio övervakningskameror. Fem av kamerorna är synliga och finns i skåphallar och i en korridor, fyra är dolda och finns i två korridorer.

Syftet med de synliga kamerorna är att hindra skadegörelse och att med de osynliga komma åt de som sätter igång brandlarmet.

Datainspektionen menar att kameraövervakningen innebär mycket stort intrång i elevernas integritet och inte står i proportion till nyttan. Därför måste kamerorna på Bäckbyskolan nu stängas av under dagarna.

Bosse Engström säger att det i dag finns tydliga riktlinjer för hur kameraövervakning på skolor ska gå till, men att kamerorna på Bäckbyskolan sattes upp innan riktlinjerna var klara.

– I dag är vi i högsta grad medvetna om det här. Nu törs jag inte säga i vilken grad man var medveten om det 2008, när kamerorna installerades. Men sedan september 2009 har vi också från Västerås stad kommit fram med riktlinjer för kameraövervakning där sådana här aspekter framgår. I dag är det en helt annan hantering, säger Bosse Engström, säkerhetsstrateg på Västerås stad proAros.

Västerås stad har möjlighet att överklaga Datainspektionens beslut, men det har man ännu inte tagit ställning till.

Datainspektionen gjorde inspektion även på Apalbyskolan i Västerås och där ställdes det krav på att kameraövervakningen får ske endast kvällar och nätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".