Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tveksamhet om ny alkohollag

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 11.28
"Varje förändring är åt det tillåtande hållet"
(1:47 min)

Alkoholen blir allt mer tillgänglig i vårt samhälle och på allt fler områden. Från årsskiftet togs ytterligare ett par steg, bland annat kan gårdar som gör eget vin söka tillstånd för provsmakning.

Dan Karlsson, alkoholhandläggare i Arboga, känner tveksamhet om lagen och tycker att utvecklingen går mot en allt mer tillåtande alkoholpolitik:

– Varje förändring är åt det tillåtande hållet.

Det nya i år är bland annat att krögare får krydda spriten själv, att man kan få servera alkohol vid catering, och att provsmakning på gårdar kan tillåtas.

Det kan tyckas vara småsaker, vilket Dan Karlsson inte heller säger emot, men han menar att alla förändringar sammantaget leder till mer.

– Dessutom handlar det om attityden som sådan, att den blir mer tillåtande. Det blir okej att använda alkohol i alla möjliga sammanhang, säger han.

Stadskällarens krögare Thomas Bergström kan också se den utvecklingen, men håller inte med om att den är helt av ondo.

– Om man backar 20-30 år i Arboga så var det i stort sett bara på Stadskällaren som man kunde få ett glas öl eller ett glas vin. 

– Det är kanske en sund utveckling att man kan gå till en restaurang under ordnade former i stället för att sitta hemma och dricka, säger Thomas Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".