Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobbigt på akuten enligt Vårdförbundet

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 05.48
"Personalen känner sig utsatt"
(1:40 min)
Jani Stjernström Vårdförbundets ordförande / Foto: Maria Edlund SR

Personalen på akutmottagningen i Västerås har det jobbigt i sina nya, tillfälliga lokaler. Enligt Vårdförbundet upptäcks hela tiden mängder av fel och brister.

Vårdförbundet kommer att anmäla sjuksköterskornas arbetssituation till arbetsmiljöverket om inte ledningen reagerar.

Enligt Jani Stjernström, ordförande för förbundet i Västmanland och huvudskyddsombud, är det största problemet hot och våld.

– Anhöriga och patienter som blir sittande länge känner en frustration och oro och undrar vad som händer. Eftersom det inte finns några dörrar mellan de olika korridorerna går de runt där och frågar personalen vad som händer, säger Jani Stjernström.

– Det blir diskussioner och det här leder till att personalen känner sig utsatt. Det är en hotfull situation vilket gör att man mår dåligt och har svårt att koncentrera sig på sin patient, säger hon.

Akutmottagningen flyttade in i tillfälliga lokaler, strax bredvid gamla akuten, den 22 mars i år. Gamla akuten ska byggas om och bland annat få en ny entré, akutröntgen och en större ambulanshall och ska vara klar i maj nästa år.

Men enligt Vårdförbundet har flytten inneburit kraftigt försämrade arbetsförhållanden för akutens personal.

Lokalerna är trånga, framför allt kirurg och ortopedakuten och väntrummet är för litet. Detta samtidigt som antalet västmanlänningar som söker hjälp på akuten fortsätter att öka.

Personalen har heller ingen uppsikt om vad som händer i väntrummet, om en patient plötsligt skulle bli mycket sämre.

Cheferna är medvetna om problemen, men Vårdförbundet vill se snabba förbättringar.

– Om inte arbetsgivaren kliver fram och visar att man tar det här på allvar så måste vi kontakta arbetsmiljöverket. Personalen måste ha ändamålsenliga lokaler även om de är temporära.

– Du måste se till att personalen håller för all typ av verksamhet, inte bara under en kort tid då du sliter ut personalen. Och det är det man gör nu, säger Jani Stjernström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".