Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jakt på parasit i rävbajs

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 10.40
Rävbajs analyseras
(1:15 min)
En vetrinär letar efter Dvärgbandmask Foto Erik Ågren / SVA letar efter Dvärgbandmask Foto Erik Ågren / SVA

Parasiten Dvärgbandmask har kommit närmare Västmanland. En smittad räv sköts tidigare i år i Sörmland och i en ambition att kartlägga smittan i vårt grannlän ska nu Svenska Jägareförbundet samla in rävbajs för analys.

Daniel Ligné arbetar på Svenska Jägareförbundet, berättar att jägare ofta är väldigt duktiga på att hitta olika djurs avföring.

- Jägare ska man ur huse och leta rävskit

Bajset ska sen analyseras för att reda ut hur spridd denna sjukdom är i Sörmland.

Daniel Ligné tror också att det är bara en tidsfråga innan Dvärgbandmasken dyker upp i Västmanland.

FAKTA:
Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, kan smitta till hund och katt. Det är en parasit som förekommer lokalt i olika delar av Västeuropa även om den är vanligast i och kring Alperna där upp till hälften av rävarna är infekterade. Hunden eller räven blir infekterad genom att äta smittade sorkar eller andra smågnagare. Människor kan i undantagsfall smittas. Det sker genom att man får i sig maskägg via bär, svamp eller grönsaker som blivit nedsmutsade av smittad rävträck. Maskägg kan också finnas i pälsen på en smittad hund. Parasiten utvecklas som en svulst i levern hos människa. Den kan också sprida sig i kroppen till andra organ. I områden med många smittade rävar påvisas årligen omkring tio fall hos människa per miljon invånare.  Huvudproblemet är inte att många människor drabbas, utan att sjukdomen är mycket allvarlig och kräver ständig behandling av personer som smittas och i vissa fall levertransplantation.  Ett annat problem är att infektionen vanligen inte upptäcks förrän efter många år, oftast ca 15 år.  KÄLLA: SVA. Statens veterinärmedicinska anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".