Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mälarenergi Stadsnät granskas för dumpning

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 19.55
Per Norrthon, vd på Mälarenergi Stadsnät

Konkurrensverket håller just nu på med två granskningar av det kommunala bolaget Mälarenergi Stadsnät i Västerås. Dels har bolaget anmälts av Telia Sonera för att ha dumpat priset vid en upphandling, dels granskas bolagets verksamhet i kommuner utanför Västerås.

Per Norrthon, vd på Mälarenergi Stadsnät, menar att bolaget inte gjort något fel och är inte glad över att bolaget utreds av Konkurrensverket i två fall.

– Det är jättetråkigt, det är tidskrävande för en så liten organisation som oss, och kostnadskrävande. Man ska komma ihåg att vi för två – tre år sedan fick beröm för att vi var politiskt korrekta och hade nått en stor framgång och varit ett föredöme inom stadsnäts-Sverige så det känns väl extra tråkigt ur det perspektivet så klart, säger han.

Förra året vann Mälarenergi Stadsnät en upphandling som gällde att installera bredband hos fastighetsbolaget Bostjärnan. Men Telia Sonera, som också var med i upphandlingen, menar att Mälarenergi Stadsnät på ett otillåtet sätt dumpat priset, och har därför anmält Mälarenergi Stadsnät till Konkurrensverket.

– Vår åsikt är att vi inte har prisdumpat. De (Telia Sonera) har ju lämnat in ett underlag för en kalkyl som de har tagit fram och vi delar väl inte den kalkylen och förutsättningarna i den helt enkelt, säger Per Norrthon.

Sedan tidigare pågår en annan utredning där Konkurrensverket granskar om Mälarenergi Stadsnät får bedriva verksamhet utanför Västerås – i Hallstahammar och Eskilstuna, där man utvecklat stadsnäten.

Erik Westerström på Konkurrensverket säger att man kommit en bit i utredningen och preliminärt kommit fram till att det kan strida mot konkurrenslagens bestämmelser. Han utesluter inte att Konkurrensverket kan komma att stämma Mälarenergi Stadsnät.

Men Per Norrthon menar att Mälarenergi Stadsnäts verksamhet i Hallstahammar och Eskilstuna inte bryter mot lagen.

– Den tolkning vi gjorde när vi gick in i de här två affärerna var att det absolut var tillåtet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".