Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västmanland

Underbetyg för diabetesvård oroar

Uppdaterat måndag 31 oktober 2011 kl 16.17
Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 06.20
"Vi behöver komma upp i riksgenomsnitt"
(1:41 min)
1 av 2
Klicka för grafik. Grafik: Liv Widell/SR.
2 av 2
Stefan Jansson, diabetesforskare vid Uppsala och Örebro universitet. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Diabetesvården i Västmanland ger sämre resultat än i Sörmland och Stockholm och ligger under rikssnittet, visar en jämförelse som P4 Västmanland gjort om typ 2-diabetes i primärvården. Från Diabetesföreningens sida är man bekymrade. Att spara straffar sig på sikt, menar Peter Pollak.

Tillsammans med diabetesforskaren Stefan Jansson vid Uppsala och Örebro universitet har vi valt ut och tittat på ett antal indikatorer som i en jämförelse mellan landstingen i Mälardalen och riksgenomsnittet ger en bild av diabetesvården i Västmanland.

Vi har använt siffror från Socialstyrelsens öppna jämförelser som handlar hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Bland annat har vi tittat på hur stor del av diabetes typ 2-patienterna inom primärvården som klarar vissa värden angående kolesterol och blodsocker.

– Det här är viktigt utvalda indikatorer där landstingen enats om att det här bör vi ha med för att kunna jämföra vården i hela riket, och yttersta målet är att vi ska få en så jämlik vård som möjligt, säger Stefan Jansson.

Jämförelsen visar att Västmanland ligger sämre till än både Sörmland och Stockholm och klart sämre än riksgenomsnittet. Något som högst ansvariga politikern, socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström, inte tycker är okej.

– Det är inte bra. Vi behöver komma upp i riksgenomsnitt, minst. Vi ska ha så bra kvalitet som möjligt och vi vill kunna leva upp till de riktlinjer som är framtagna om hur diabetesvården ska fungera.

Att spara på diabetiker kan stå landstinget dyrt

Peter Pollak med hunden Doris. Foto: Marcus Carlsson

Peter Pollak är med i Diabetesföreningen både på lokal och länsnivå i Västmanland. Han framhåller att man som diabetiker har ett eget ansvar för att sköta sjukdomen på rätt sätt, men reagerar ändå starkt på skillnaderna inom diabetsvården i Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".