Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Timvikarier vill jobba mera

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 06.55
"Vi får inte riktigt ihop det"
(1:56 min)
Emmy Wetterblad, Lärarförbundet. Foto: Simon Olsson/SR.

Många timvikarier inom kommunala Bemanningstjänst i Västerås tycker att de erbjuds jobb alldeles för sällan. Samtidigt är behovet av vikarier stort, både ute på skolorna och inom omsorgen. Det här går inte ihop, tycker Emmy Wetterblad på Lärarförbundet i Västerås.

Emmy Wetterblad på Lärarförbundet i Västerås får inte ihop ekvationen.

Många av medlemmarna som kommer till henne säger att de inte får jobb, trots att de vill:

– Det vanligaste är att de inte får vikariat. Och samtidigt, det andra problemet är att vi hör från förskolor och skolor att de absolut inte får tag på några vikarier, det finns inte några vikarier att få tag på.

– Vi får inte riktigt ihop det. Aldrig mötas det båda på ett sätt, säger hon.

Enligt Nicklas Gustafsson på Kommunal har det delvis att göra med att Bemanningstjänst har för många timvikarier och inte klarar av att administrera tillgången och efterfågan.

Bemanningstjänst har idag cirka 1 500 timanställda vikarier - vilket är nästan tio gånger så många som andelen fast anställda vikarier.

– Allt eftersom arbetsplatsernas behov har ökat när det gäller vikarier, har man bara fortsatt att visstidsanställa, man tar in fler och fler. Det är svårt att organisera upp den här stora mängden vikarier så man får up allihopa på jobb.

Samtidigt som de timanställda inom bemanningstjänst redan är många forstätter man hela tiden att annonsera efter fler vikarier.

Flera timanställda inom Bemanningstjänst som P4 Västmanland pratat med tror att det också finns en annan anledning till varför det är svårt för dem att få jobb, trots att vikariaten uppenbarligen existerar - nämligen att Bemanningstjänst försöker kringå LAS, lagen om anställningsskydd, som garanterar en fast anställning när man arbetat tillräckligt länge.

Erica Ahlnäs Sahlström har jobbat som timvikarie för Bemanningstjänst:

– Nu har jag jobbat där ganska länge, nu måste jag börja närma mig mina LAS-dagar och jag får mindre och mindre jobb.

– Och det måste ju bero på något, antingen gör jag någonting fel på de ställen jag jobbar och då måste man ju få reda på det. Eller så får man inga jobb för att man närmar sig. Det är antingen eller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".