Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bemanningstjänst svarar på ny kritik

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 14.41
"Det låter jättekonstigt"
(1:37 min)
Jacques Fresnais / Foto: Karina Morberg SR

I går riktades ytterligare kritik mot vikariepoolen Bemanningstjänst i Västerås. Bland annat har flera timvikarier känt att de får färre jobberbjudanden när de närmar sig förtur till fast anställning. Nu tillbakavisar Bemanningstjänst kritiken.

Det finns för många timvikarier, och det är därför man inte klarar av att ge alla vikarier jobb eller se till att arbetsplatser får vikarier, säger fackförbundet Kommunal.

Och timvikarier som jobbat länge känner att de får färre jobberbjudanden när det börjar närma sig förtur till en fast anställning.

Alltså att Bemanningstjänst på det sättet skulle försöka kringå lagen om anställningsskydd, LAS.

Men så är det inte, säger Jacques Fresnais, enhetschef på Bemanningstjänst.

– Det finns inte något sådant konstigt sätt att hantera LAS, det skulle inte funka och det låter jättekonstigt, säger han.

– Jag bekämpar starkt att det skulle finnas en sådan inställning och att vi skulle göra så.

Att man skulle hitta vägar för att slippa fastanställa timvikarier som jobbat länge inom Bemanningstjänst, stämmer inte, säger Enhetschefen Jaques Fresnais. Även om det finns fast anställda vikarier inom verksamheten, säger han att det egentligen inte ligger på deras bord att fastanställa de timvikarier som passerat LAS-gränsen, det är upp till arbetsplatserna att göra det, säger Jacques Fresnais. 

– Vi tillsvidareanställer inte på grund av att vi inte har verksamhet så, vi förmedlar vikarier mot enheterna. Man kommer efter ett tag till, när man har jobbat länge, i en tillsvidareanställningsform, men tanken då på sikt är att man ska kunna få en tillsvidaretjänst på enheterna, det är inte tänkt att de ska stanna hos mig.

Och kritiken om att vikarier inte får några jobb samtidigt som arbetsplatser inte får några vikarier i den mån de behöver har inte att göra med att det är för många timvikarier i systemet, säger Jacques Fresnais.

– Att det skulle finnas för många vikarier är inte en uppfattning jag delar. Vi har svårt ibland att leverera och när vi har svårt att leverera så är det oftast på grund av att det saknas en viss kompetens eller att en beställning kommer med för kort varsel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".