Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot import av sopor

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 14.57
"Vi tror inte att det är hållbart"
(1:39 min)
Lina Jansson i Naturskyddsföreningen i Västerås tycker inte att man ska se sopor som ett bränsle

Naturskyddsföreningen i Västerås gillar inte planerna på att importera sopor till den stora sopförbränningsanläggning som Mälarenergi vill bygga vid kraftvärmeverket i Västerås.

Samtidigt tycker Naturskyddsföreningen det är bra att Mälarenergi drar ner på användningen av kol.

– Vi ser det positivt att man fasar ut det fossila bränslet, men vi måste också se vad man byter ut det emot och i det långa loppet ser inte vi att sopförbränning är det miljöbästa alternativet, säger Lina Jansson, sekreterare i Naturskyddsföreningen i Västerås.

Lina Jansson understryker att Naturskyddsföreningen är positiv till fjärrvärme, men tycker att det finns flera frågetecken med den nya anläggningen för sopförbränning, en jätteinvestering på nära tre miljarder. Bland annat därför att Mälarenergi räknar med att ungefär hälften av de sopor som förbränns kommer att importeras.

Enligt Mälarenergi kommer transporterna att ske per miljövänligt, per båt, men Naturskyddsföreningen tycker att man måste se på transporterna av sopor ur ett hållbarhetsperspektiv.

Föreningen vill att sopor i första hand ska återvinnas, att man inte ska se det som ett bränsle.

– Vi tror inte att det är hållbart på lång sikt att frakta sopor långväga. Vi ser helst att vi förbränner biobränsle till vårat fjärrvärmenät.

Just därför är Lina Jansson trots allt positiv till att den anläggning som Mälarenergi bygger också kan användas för biobränsle.

– Vi är mycket glada över att man ändå väljer en samförbränningsanläggning, där man kan bränna biobränsle så att man inte bygger in sig i ett system.

Ett annat frågetecken tycker Naturskyddsföreningen är askan från sopförbränningen.

– I dagsläget är det inte riktigt klart hur man kommer att slutförvara askan och genom sopförbränningen så kommer en stor andel aska att uppkomma, som innehåller en hel del farliga saker, säger Lina Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".