Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre psykvård med mindre tvång

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 06.50
"Jag är stolt över att jobba inom psykiatrin"
(1:52 min)
1 av 2
Ulrika Nordström, skötare och projektledare för "Bättre vård - mindre tvång." Foto: Maria Edlund/P4 Västmanland
2 av 2
Ann-Maritha Helmin, psykiatrisjuksköterska på avdelning 93 i Västerås. Foto: Maria Edlund/P4 Västmanland

Ett nytt projekt har gjort att tvångsåtgärderna har nästan halverats på psykiatrins intensivvårdsavdelning i Västerås. Det har lett till bättre vård för patienterna och stoltare och nöjdare personal.

– Bara det att känna riktig glädje när man går till jobbet och inte ha så mycket funderingar, säger Ann-Maritha Helmin, psykiatrisjuksköterska på avdelning 93.

– Jag vet vad jag ska göra och jag är stolt över att jobba inom psykiatrin. Vi gör ett jättebra jobb och jag betyder något för mina patienter.

Projektet "Bättre vård - mindre tvång" startade i november förra året och pågår till oktober 2012. Det drivs i samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting, som fått 50 miljoner kronor extra i tre år av regeringen för att förbättra tvångsvården i hela landet.

På 93:an, som är en intensivvårdsavdelning, vårdas de allra sjukaste patienterna.

Patienterna kan vara aggressiva eller väldigt uppvarvade, och tvångsvård i form av bältning och tvångsmedicinering är en del av vården.

Enligt personalen är den viktigaste förändringen att man infört kontaktpersoner på avdelningen.

Nu har varje anställd ansvar för två patienter per dag. Tidigare hade alla ansvar för alla patienter, berättar Ann-Maritha Helmin.

– Idag letar de upp den som är deras kontaktperson och vi presenterar oss för varandra. Då behöver man bara säga en sak en gång och så får man hjälp med det man behöver.

– Det blir en helt annan stämning på avdelningen, mycket lugnare och behagligare för alla, berättar Ann-Maritha Helmin.

Genom att jobba mer förebyggande och genom att införa kontaktpersoner så har tvångsåtgärderna minskat med 46 procent jämfört med förra året.

Projektledaren Ulrika Nordström är nöjd med vad de åstadkommit:

– Det här är en fantastisk satsning, just att personalen på avdelning får en chans att påverka. Det är ju de som har kunskapen om patienten, vad de har för behov och hur man ska utföra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".