Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre landsting vill gå samman

Publicerat torsdag 10 november 2011 kl 07.23
Regionförslag för Västmanland
(1:27 min)
Denise Norström (S)

Nu går landstingen i Västmanland, Sörmland och Örebro samman och ansöker om att få bilda en region. Helst skulle de tre landstingen se att även Uppsala läns landsting var med i regionen, men de är ännu inte intresserade av att bilda region med någon.

Nu ska landstingen tillsammans och var för sig skriva en ansökan om att få bilda en region och sedan ska samtliga kommuner få säga vad de tycker.

Om alla är med på båten så ska ansökan skickas in senast den sista januari nästa år.

Om en region bildas får de inblandade själv fatta beslut och ha kontroll på frågor om infrastruktur till exempel, i dag är det staten som äger de besluten.

Det skulle innebära att den nya regionen får mer kontroll över de satsningar man väljer att göra i de tre länen.

– Vi tror att det är förutsättningarna framåt att klara utvecklingen av den här delen av landet. Vi har i dag en gemensam arbetsmarknadsregion och den är väldigt riktad mot Stockholm, därför är det bra om vi som finns runt Stockholm går ihop, säger Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".