Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen förvåning i Hallstahammar

Publicerat torsdag 7 mars 2002 kl 15.18
Att Hallstahammar kommun stäms av likvidatorn för det kommunala näringslivsbolaget Rutab, för sin vägran att betala en skuld på 700 000 kr, förvånar ingen på Hallstahammars kommunkontor.
''Nej, det här var väntat, det är likvidatorns roll att göra så här'', säger kommunjuristen Richard Grün idag till P4 Västmanland och nu möts alltså kommunen och kommunens eget näringslivsbolag i tingsrätten. Det handlar om efterdyningarna av Hollyhammaräventyret. När kommunen för ett par år sen tog beslut om aktieägartillskott, och köpte Hollyhammar-byggnaden av Rutab uppstod så småningom en skuld och det är den som striden rör sig om. ''Vi har betalat skulden'', säger kommunen. ''Nej, det fattas 700.000 kronor'', säger likvidatorn, som pekar på att kommunen faktiskt har bokfört en skuld på det beloppet i sin bokföring. Och det stämmer visserligen, medger kommunen, men enligt kommunjuristen är skulden i sin helhet bokförd enligt god redovisningssed och enligt försiktighetsprincipen. I det här fallet togs skulden upp trots att den inte var slutgiltigt värderad menar alltså kommunen. Det skedde från kommunens sida först den 14 januari i år, då kommunstyrelsen i Hallstahammar tog beslut om att inte betala hela skulden. Kommunstyrelsen skrev alltså ner skulden efter det att likvidatorn krävt betalning. Nu blir det alltså tingsrätten som får avgöra striden om det här kravet på 700.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".