Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården på Bäckby ska bli mer rättvis

Publicerat onsdag 13 oktober 2004 kl 06.10

Alla måste få vård på lika villkor. Men så är det inte till exempel på Bäckby i Västerås. Där har många patienter invandrarbakgrund och de hamnar ofta i kläm eftersom de inte vet riktigt hur man gör när man söker upp en läkare eller känner till vad en sköterska eller en sjukgymnast gör.

Men nu vill personalen på familjeläkarenheten tillsammans arbeta för att förbättra vården för invandrare.

-De här människorna har svårt att ta sig fram i samhället dels på grund av språksvårigheterna förstås men även för att de har dålig kroppskännedom. Det här är en svag, alltså som jag ser det, en förbisedd patientgrupp, säger Cay Häggblom, chef på familjeläkarenhet Bäckby, till P4 Västmanland.

Och på Bäckby vårdcentral har personalen slagits med problematiken i flera år.

- Personalen har alltid sagt att det är jättejobbigt att jobba på Bäckby och att det är just på grund av invandrarna. Det är en jobbig patientgrupp, berättar Cay Häggblom.

Men nu vill familjeläkarna på Bäckby ändra på det en gång för alla både för patienternas och personalens skull. Man har nu skapat en speciell processgrupp som ska jobba med frågan.

Personalen på vårdcentralen, allt från barnmorskor till sjukgymnaster, ska besöka platser där det finns många invandrare till exempel på SFI-svenskundervisningen och berätta vad de gör på vårdcentralen och hur de kan hjälpa att bota sjukdomar.

Och att det blir lättare för alla när man gör både det här sättet, det har man redan erfarenheter av vårdcentralen.

-Jag ser ju när vi berättar för familjerna hur vi fungerar. Aha, säger man. Så jag tror att vi är på god väg, berättar barnamorskan Irena Eriksson.

Och sjukgymnasten Nina Leib tycker också att arbetet för att förbättra vården för invandrare behövs:

-Det är väldigt spännande att se hur mycket bättre vi kan nå behoven hos dem som är listade hos oss och ge dem bättre vård och göra så att de känner sig trygga med att komma hit, säger Nina Leib, på familjeläkarenhet Bäckby i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".