Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västmanland i topp när det gäller avhopp

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 06.12

Västmanlands län är det län där flest kommunpolitiker slutar. Det visar statistik från valmyndigheten som P4 Västmanland har gått igenom.

Sedan senaste valet har drygt 16 procent av fullmäktiges ledamöter i länets elva kommuner slutat. Det är nästan dubbelt så stor andel som i riket i stort, där nio procent har slutat.

- Jag tycker det är jättetråkigt att människor hoppar av sina uppdrag. Själv har jag slutat på grund av att jag flyttade till Uppsala för studier. Det säger Anna Wallén i Västerås, en av 74 kommunpolitiker i länet som har lämnat sitt uppdrag i kommunfullmäktige sedan förra valet.

Just studier är en ganska vanlig orsak till att framför allt unga politiker hoppar av. Men av valmyndighetens statistik framgår inte orsakerna till avhoppen. Det kan handla om att någon blir dömd för brott, att någon flyttar till annan kommun, eller att ledamoten i fråga avlider. Men visst finns det sådana faktorer som frustration också, tror Anna Wallén.

- Man kan inte påverka speciellt mycket. Det handlar om att  de som har makten måste släppa ifrån sig den, och de vet ju vilka de är, säger Anna Wallén.

- Jag tycker att det är ett problem om en person hoppar av för att han eller hon känner att det inte går att påverka. Jag tycker att man måste ta en diskussion i alla partier hur man får in nya ledamöter som fullmäktigeledamot, säger hon.

Hela listan på antalet folkvalda som har avgått i kommunerna i Västmanlands län:

Arboga: 5 av 46 har avgått, 10.9%

Fagersta: 5 av 40 har avgått, 12.5%

Hallstahammar: 9 av 54 har avgått, 16.7%

Heby: 11 av 60 har avgått, 18.3%

Kungsör: 11 av 50 har avgått, 22.0%

Köping: 7 av 56 har slutat, 12.5%

Norberg: 4 av 35 har avgått, 11.4%

Sala: 5 av 54 har avgått, 9.3%

Skinnskatteberg: 6 av 37 har avgått, 16.2%

Surahammar 6 av 45 har avgått, 13.3%

Västerås 7 av 68 har avgått, 10.3%

Hela länet: 76 av 545 har avgått, 13.8%

(Not: I totalsiffrorna räknas samtliga ledamöter som under perioden har suttit i fullmäktige, därför är siffran högre än antalet ledamöter i fullmäktige. I Arboga till exempel har kommunfullmäktige 41 ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".