Ny satsning på forskning i Västerås

Publicerat måndag 27 februari 2012 kl 10:26
Landshövding Ingemar Skogö / Foto Ida Nilsson SR
Landshövding Ingemar Skogö anser att tillgången på kvalificerad forskning är helt avgörande för Västmanland. Foto: SR

Västerås ska få ett nytt forskningsinstitut. Det ska ha till syfte att öka konkurrens- och attraktionskraften hos regionens näringsliv och Mälardalens högskola. Länsstyrelsen har beslutat att ge 1,5 miljoner kronor till satsningen.

Institutet vill skapa en innovativ miljö med spetskompetens och uppdragsforskning.

Målsättningen är att skapa minst fem framgångsrika forskningsprojekt som har skapat nya produkter eller företag fram till år 2014. Institutet ska också skapa specifika utbildningar.

Fokus ligger på uppdragsforskning. Både stora och mindre företag ska kunna ge forskningsinstitutet uppdrag, och på så sätt få tillgång till global kompetens.

Meningen är att forskare vid Mälardalens högskola skabidra med kunskaper i utvecklingen av nya produkter.

– Tillgången till den här typen av kvalificerad forskning är helt avgörande för att nya produkter och företag ska kunna utvecklas i Västmanland, säger landshövding Ingemar Skogö i ett pressmeddelande.

– När företagen behöver hjälp med utvecklingen måste det gå att snabbt sätta igång forskningsprojekt. Den förmågan har tidigare delvis saknats i regionen, säger Skogö.

Det nya institutet är ett nära samarbete mellan forskning på Mälardalens högskola och Swedish Institute for Computer Science AB (SICS). Forskningsinstitutet i Västerås blir ett dotterbolag till SICS.

Projektet att bygga upp forskningsinstitutet ska pågå i tre år och är ett samarbete mellan företag i Västmanlands län, Västerås stad, Mälardalens högskola och SICS.

Skriv ut

Mer om …

Västerås

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler