Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktig dom om gamla kraftverk

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 07.39
"Ett dribblande med regelverket"
(2:16 min)

Ett domslut som rör tre vattenkraftverk i Västmanland kommer att bli vägledande i hela Sverige. Kraftverken saknade tillstånd och därför förbjöd länsstyrelsen deras verksamhet, men det överklagades. Nu har högsta instans sagt sitt.

I dag drivs många kraftverk utan tillstånd, eftersom de kunnat hänvisa till gammal hävd för sin verksamhet.

Efter två år ger nu Mark- och miljööverdomstolen ger länsstyrelsen rätt att begära att vattenkraftverken ska söka tillstånd.

– Det är ett uppmärksammat problem, med gamla rätter och gamla kraftststationer som man brukar kalla hävdvunna rätter och hur länge de ska gälla, det är frågan, säger Lars Edenman, vattenhandläggare på Länsstyrelsen:

Enligt Lars Edenman har rätten av av gammal hävd driva en kraftstation försvårat myndighetens möjligheter att utöva tillsyn som uppfyller dagens miljölagstiftning.

– Det enda vi kan göra är att konstatera att det saknas tillstånd och har man inget tillstånd då är verksamheten inte laglig. Då har vi förbjudit tillståndet med den förhoppningen att man ska söka tillstånd.

– Det är ett dribblande med regelverket kan man säga.

När länsstyrelsen inte såg någon möjlighet att kräva att de gamla kraftverken skulle söka tillstånd blev deras tillvägagångssätt rätt drastiskt: förbud mot tre kraftstationer i Västmanland som saknade tillstånd. Det överklagades.

Nu har den processen kommit till sin slutstation,när Mark- och miljööverdomstolen kommit med sin dom. Enligt den har länsstyrelsen rätt att förelägga vattenkraftverken att söka tillstånd.

En av de tre kraftstationerna är Uno Guttormssons vattenkraftverk i Färna, i Skinnskattebergs kommun:

– Jag blir lite yr i huvudet av den här argumentationen från länsstyrelsens sida.

– Jag är orolig för att de kommer att kräva så mycket undersökningar och dokumentation att kraftsverksdriften blir omöjlig ekonomiskt, säger Uno Guttormsson.

Men vattenhandläggaren Lars Edenman på Länsstyrelsen i Västmanland säger att de inte är intresserade av att stoppa verksamheter.

– Vi är ute efter att ha vilkor och tydlighet över hur de här verksamheterna ska drivas. Kan man ta hänsyn till miljö så självklart är det positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".