Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Nekades bli romsk pilotkommun

Uppdaterat fredag 20 april 2012 kl 15.15
Publicerat fredag 20 april 2012 kl 11.43
"Nu ska vi blicka framåt"
(1:35 min)
Den romska flaggan. Foto: Jörgen Johansson/scanpix

Västerås får inte bli pilotkommun för romer. Satsningen på pilotkommuner är ett fyraårigt projekt för att försöka förbättra situationen för romer. Goda exempel ska sedan spridas till andra kommuner är det tänkt.

Västerås ville bli pilotkommum och hade gjort en ansökan, men regerigen har idag utsett Malmö, Luleå, Helsingborg, Göteborg och Linköping. Sammanlagt hade 18 kommuner ansökt om att få bli pilotkommuner.

Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot från Västerås, har länge drivit romernas rättigheter. Han säger att Västerås kanske inte varit tillräckligt aktivt inför det här pilotprojektet.

– Jag gratulerar de fem kommuner som har utsetts, de var i hård konkurrens, säger Roger Haddad.

Han hoppas att Västerås arbete med romska frågor fortsätter, trots att det alltså inte blev något pilotprojekt för Västerås del.

De fem pilotkommunerna Malmö, Luleå, Helsingborg, Göteborg och Linköping får cirka 700 000 kronor var för det som regeringen kallar romsk inkludering. Det handlar om utvecklingsarbete inom områdena utbildning, arbete, hälsa och social omsorg.

Enligt Roger Haddad finns idag mellan 250 och 300 romer i Västerås, men mörkertalet är stort, enligt Haddad på grund av diskriminering, framför allt på arbetsmarknaden.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) säger att det övergripande målet med den här fyra-åriga satsningen är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Roger Haddad säger att långsiktigheten är en viktig politisk signal.

– Det här är inget tillfälligt projekt utan nu ska vi blicka framåt för att öka framtidstron bland alla romska ungdomar som inte vill något annat än att slutföra en utbildning och få ett jobb, säger Roger Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".