Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skidtunnel får kritik: "Som en falukorv"

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 16.09
"En falukorv med ogräs på"
(3:48 min)
Så här ser en skidtunnel i Finland ut / Foto: Malin Hoelstad Scanpix

Den planerade skidtunneln i Västerås får skarp kritik av centerpartisten Evert Jonsson: Han tycker den passar illa på Rocklundaområdet och han är också kritiskt till planerna på finansieringen av bygget.

– Det ser ut som en jättestor, sex meter hög, falukorv med ogräs och jordmassor på. Det säger Evert Jonsson (C), efter att ha åkt till Torsby och tittat på en liknande skidtunnel som den som planeras i Västerås.

Den planerade skidtunneln kommer att bli 1,5 kilometer lång och ligga i anslutning till Rocklundaområdet. Den ska delvis ligga under jord, och delvis över jord vilket kommer att se ut som en lång kulle som ringlar sig genom området.

Kommunstyrelsen i Västerås har planerat att låta ett privat företag bygga skidtunneln, sedan ska kommunen hyra tunneln av företaget och sedan i sin tur hyra ut den till andra privata företag. Det är en lösning som man använt i andar sammanhang.

– Det är samma koncept som finns på hela Rocklunda. Det är så vi jobbar, säger Ulla Persson, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Västerås.

– Vi står som garant. Om det inte kommer att gå att hyra ut så är det kommunen som får stå för det, säger hon.

Kultur-, idrotts-, och fritidsnämnden har gjort bedömningen att det inte ska vara några problem att hyra ut den. Därför bedömer kommunledningen att risken är ganska liten att kommunen kommer att behöva träda in som garant. Och frågan är om det är värt risken.

– Det beror på om man vill ha en skidtunnel, om man vill ha en fotbollsarena... det är nog bara staden som kan garantera det, säger Ulla Persson.

Evert Jonsson är dock kritisk med tanke på den härva som inte ännu har nystats upp helt, med den stora NJP-konkursen.

– Det är många underleverantörer som har fått ta smällen. Konkursförvaltaren har fordringar på över 100 miljoner kronor, säger Evert Jonsson.

– Det är 100 miljoner i springnotor på, säger han.

Han tycker att kommunen i stället ska fundera på om det är en bra idé att än en gång använda samma koncept.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".