Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppdelad arbetstid påfrestande visar studie

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 11.08
"Jag har ju ingen samvaro med barnen"
(1:50 min)

Den första studien om hur uppdelad arbetstid under dagen påverkar de anställda visar att många får problem i familjelivet. Studien har gjorts av stressforskningsinstitutet vid Stockhoms universitet.

150 000 personer i Sverige har uppdelade arbetspass med flera timmars obetald rast mitt på dagen, visar en studie som Stressinstitutet vid Stockholms Universitet har gjort.

40 000 personer, vilket utgör drygt en fjärdedel av gruppen, anser att de delade passen är ett problem. Anledningen till att man ser det som ett problem är att det sociala livet, som till exempel familjelivet, drabbas.

Ett exempel är Daniel som är undersköterska på ett demensboende i Västerås.

– Varannan helg jobbar jag och varenda helgpass jag har jobbar jag delade turer.

Hur funkar det med familjelivet?

– Det är som jag sa, när jag jobbar helg så åker jag hemifrån när barnen sover och kommer hem på kvällen när barnen sover. Jag har ju ingen samvaro med barnen.

Är det det värsta med det hela, att man inte kan spendera mer tid med sin familj?

– Ja, för mig är det ju det som är värst.

Delade pass, med flera timmars obetalt uppehåll mitt på dagen, är vanligt inom yrken inom äldrevården och inom trafiken, som till exempel busschaufförer. Anneli Nordström är förbundsordförande på Kommunal, där många med delade arbetspass är medlemmar.

– Det är klart att det är ett problem, så tillvida att det stör familjelivet, fritiden, det blir väldigt långa arbetsdagar, och man får ett antal håltimmar mitt på dagen som man kanske inte ens vet vad man ska göra med. Många bor också så pass långt bort att dem inte ens kan ta sig hem, säger Anneli Nordström.

Ingen kartläggning av delade arbetspass har tidigare gjorts på riksnivå så man vet inte hur det har ändrats över tid, men studien visar att det är det sociala livet som påverkas mest av delade pass.

Göran Kecklund är docent på Stressinstitutet och är en av författarna till studien.

– Även om de här arbetstiderna är förutsägbara så tror jag ändå att man upplever det som att man får en väldigt lång arbetsdag, men som man ändå bara får betalt för 8,9, eller möjligen 10 timmar, men i praktiken så har hela dagen gått åt till arbete. Det är nog så att de alla flesta inte kan nyttja den här tiden mellan de två passen till någon meningsfullt, säger Göran Kecklund.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".