Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvistemål i tingsrätten kan dra ut på tiden

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 05.10
"En livskatastrof"
(1:50 min)
1 av 2
För Greger Thorsén fick den utdragna rättsprocessen stora konsekvenser. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
2 av 2
Lagman Per Kjellsson, chef för Västmanlands tingsrätt. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Västmanlands tingsrätt når inte upp till regeringens mål vad det gäller handläggningstiden för tvistemål. Ett extremfall för ett antal år sedan var en ekonomisk tvist mellan två körskoleföretagare som fick vänta i över fem år på att få ett beslut i domstolen.

En av dem, Greger Thorsén, som bor i Hallsthammar och idag är sjukpensionär, säger att den utdragna rättsprocessen påverkat honom mycket.

– Det har inneburit både en ekonomisk katastrof och en livskatastrof för mig.

Han säger också att hans förtroende för det svenska rättsväsendet totalt raserats.

– Det är fortfarande helt noll.

Efter ett beslut i Högsta Domstolen nyligen, har nu staten dömts att betala skadestånd till Greger Thorsén och hans kollega, på grund av den långa handläggningstiden de utsattes för.

Enligt Per Kjellson, lagman och chef för Västmanlands tingsrätt, berodde just det här fallet på tjänstefel hos en enskild domare och är inte representativt.

Men tingsrätten når de facto inte upp till regerigens mål att 75 procent av alla tvistemål ska avgöras inom sju månader – den siffran ligger i dagsläget här i stället på åtta och en halv månad.

Framför allt är det familjemålen, som är en sorts tvistemål, som drar ut på tiden. I dem måste tingsrätten nämligen få en vårdutredning av den berörda familjens kommun, och det brukar dröja.

– Det kan ta upp till ett år för kommunerna innan de presenterar sin utredning, säger Per Kjellson.

I förlängningen innebär det att den totala handläggningstiden för familjemål kan hamna på ett och ett halvt till två år.

Västmanlands tingsrätt har vid flera tillfällen det senaste året haft kontakt med framför allt Västerås stads familjerättsenhet, för att se över hur man kan få ner utredningstiderna. Enligt Per Kjellson har det redan gett resultat.

– De kommer igång snabbare med vårdnadsutredningarna nu än vad de gjorde för ett år sedan, så vi ser hoppfullt på framtiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".