Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Höjd beredskap vid oro om syrgasläckage

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 04.53
"Ovanligt många patienter behövde syrgas"
(2:02 min)
Oro fanns att det rörde sig om ett syrgasläckage, men efter närmare granskning så var det bara ovanligt hög förbrukning av syrgas, berättar Lena Lundgren landstinget Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/SR.

I slutet av mars upptäckte landstinget Västmanlands driftsavdelning att förbrukning av syrgas var ovanligt hög på sjukhuset i Västerås. Misstankar fanns om ett läckage och landstingets krisbedereskap höjdes.

Men något läckage var det inte, bara ovanligt många patienter som behövde syrgas, berättar Lena Lundgren landstingets katastrof och beredskapsplanläggare.

– Vi hade ovanligt många patienter som var i behov av övertrycksandning med cpap-apparat, som innebär att man i princip behandlas med 100 procent syrgas.

Hur många fler patienter var det?

– Det var ett antal patienter varav en patient hade legat i flera dygn med den här behandlingen och det visade sig att den ökade konsumtionen berodde på detta, säger Lena Lundgren.

Fler patienter än vanligt hade svårt att andas utan hjälp och det kan bland annat vara patienter med KOL eller hjärtsvikt och det var alltså det som fick landstinget i slutet av mars att gå i stabsläge och höja krisberedskapen.

Det var när man tidigare än beräknat var tvungen att beställa mer syrgas som driftsansvariga misstänkta ett läckage:

– Ja normal förbrukning av syrgas på sjukhuset är ungefär 10 000 liter per timme, men man såg att förbrukningen ökat till 20 000 per timme, säger Lena Lundgren.

Den totala förbrukningen av syrgas under de dagar landstinget misstänkte ett läckage var strax under 3 miljoner liter syrgas.

Varför landstingets sjukvårdsledning aktiverades i stabsläge det beror bland annat på att syrgas vid brand kan göra att branden sprider sig snabbare. När det finns misstanke om risk för liv och hälsa måste krisberedskapen fungera, säger Lena Lundgren:

– Vi har tre olika beredskapsnivåer. Det är stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge, så det här är den lägre graden. Men ändå att vi formerar oss i den här ledningsfunktionen, för att snabbt utreda vad som har hänt?

Och hur lång tid dröjde det innan ni kom på vad det var?

– Ja cirka ett och ett halvt dygn, avslutar Lena Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".