Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Fler blodgivare behövs

Publicerat tisdag 1 maj 2012 kl 11.00
"Ett konstant behov av blodgivare"
(1:36 min)
1 av 5
Länets blodcentraler behöver fler blodgivare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 5
Hodan Farah vid blodcentralen i Västerås gör iordning inför en tappning av en blodgivare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 5
Länets blodcentraler jobbar aktivt för att få fler blodgivare, säger Lisbeth Bohlin vid blodcentralen i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 5
Margareta Jonsson tar emot och bokar in blodgivare vid blodcentralen i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
5 av 5
Blodcentralen i Västerås ligger intill akutmottagningen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Landstinget Västmanland har ett konstant behov av nya blodgivare. Vissa veckor når man behovet av 150 blodgivare, men inte alla veckor. Särskilt inför större helger är behovet av blod större än vanligt.

Ramnäsbon Lars Nerf är en av länets trogna blodgivare som ställer upp då behovet är som störst:

– Var tredje månad, fyra gånger om året, säger Lars Nerf.

Men hur mår du då, påverkas man inte av att lämna blod?

– Nej jag känner inte av det så mycket, jag käkar mina järntabletter och får upp halterna rätt så snart så det funkar bra för mig, säger Lars Nerf.

I sexton år har Lars Nerf varit blodgivare och det för att länets blodbank ska ha tillräckligt med blod som behövs vid operationer och större akuta händelser. Blod är en färskvara, säger Lisbeth Bohlin biomedicinsk analytiker vid blodcentralen i Västerås:

– Blod har hållbarhet sex veckor och du kan inte lagra det hur länge som helst. Om det kommer in många olyckor och stora operationer som kräver mycket blod, då kan blodlagret gå ner, säger Lisbeth Bohlin.

En av de aktiviteter som ger nya blodgivare är motionsloppet Blodomloppet. Ett annat sätt är att öka tillgängligheten till länets fyra blodcentraler i Fagersta, Sala, Köping och Västerås och till Blodbussen som far runt i länet. Behovet av blodgivare är konstant:

– Ja en 150 enheter blod per vecka för att man inte skulle känna att man har för lite blod inför en helg.

Men där är ni inte än?

– Vissa veckor är vi det och vissa veckor är vi inte det, säger Lisbeth Bohlin.

För Lars Nerf så är det inte bara för att hjälpa andra som han lämnar blod, det blir även en återkommande hälsokoll:

– De kollar blodtrycket emellanåt och tar lite andra prover, så jag har ju lite koll på mitt blodvärde, så det känns ju bra, säger Lars Nerf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".