Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.
(Publicerat idag kl 16.40)
P4 Västerbotten
Landstinget Västmanland

Sjuksköterskebrist i sommar

Publicerat söndag 6 maj 2012 kl 08.15
"I år har läget förvärrats väldigt drastiskt"
(2:14 min)
1 av 3
Landstingets svårigheter att rekrytera sjuksköterskor i sommar oroar Vårdförbundets ordförande i länet, Jani Stjernström. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Vårdförbundet är sjuksköterskornas fackliga organisation. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Våga vägra och inte under 24 000 kronor i månaden heter sjuksköterskestudenternas löneuppror. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Rekryteringen av sjuksköterskor inför sommaren går sämre än tidigare år, enligt Vårdförbundet i Västmanland. Det kan bli bemanningsföretag och övertidsarbete som får lösa problemet.

Särskilt Landstinget Västmanland har stora svårigheter att få tag i sjuksköterskor, enligt Jani Stjernström, Vårdförbundets ordförande i Västmanland:

– Den uppfattning vi har när det gäller landstinget så är det sämre, betydligt sämre än förra året. I år så har läget förvärrats väldigt drastiskt.

En bidragande orsak till att Landstinget Västmanland har problem med att få tag i sjuksköterskor är bland annat löneupproret bland blivande sjuksköterskor.

Sjuksköterskestudenterna kräver i ett landsomfattande uppror en ingångslön på 24 000 kronor. "Våga vägra under 24 000" kallas upproret.

Landstinget Västmanland är ett av flera landsting som säger att man inte är beredd att betala 24 000 kronor. För att lösa situationen så kan landstinget i stället komma att anlita bemanningsföretag.

Bland annat akuten vid sjukhuset i Västerås har planer på att anlita bemanningsföretag, säger Jani Stjernström:

– Ja, vi får frågor hela tiden om att man vill lösa situationen genom att anlita bemanningsföretag.

Ett annat sätt för arbetsgivaren landstinget att lösa personalsituationen i sommar är att de som jobbar får jobba övertid.

– Det finns ett övertidstak som säger 200 timmar, men nu hör vi att man vill ha mer och att man vill ha dispens, säger Jani Stjernström.

Särskilt på sjukhuset i Köping kan personal få komma att jobba över i sommar, enligt Jani Stjernström:

– Ja, Köping är i en sådan situation att de har svårt att rekrytera och de har haft svårigheter under en längre tid.

– Arbetsmiljöverket har ju redan varit där och påtalat att det är hög arbetsbelastning och att det är svårigheter att få god och säker vård för patienterna, med den bemanning som är.

Det ser inte bättre ut med bemanningen i Köping till sommaren, enligt Vårdförbundet i Västmanland.

– Vi har inte sett att man har lyckats rekrytera till sommaren heller, och vi har fått signaler om att det fattas upp emot 13 sjuksköterskor, säger Jani Stjernström. 

– Det här har gjort att de vill utnyttja övertiden maximalt, utan att ha en konkret handlingsplan om man använder sig av för mycket övertid.

Det ska finnas en plan för ledighet?

– Det ska finnas en plan, och det ska finnas tydlighet för vad man gör när man är där så att man inte jobbar med för stora uppdrag. Så där har vi fört fram en diskussion om att stänga vårdplatser.

Men där är ni inte framme med en lösning?

– Nej, det är vi inte, säger Jani Stjernström till P4 Västmanland.

P4 Västmanland sökte under fredagen ansvariga tjänstemän och politiker för en kommentar, utan resultat. Ansvariga tjänstemän ska enligt uppgift finnas tillgängliga på måndag den 7 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".