Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård

Afasiförening bekräftar behov av stödinsatser

Publicerat torsdag 26 juli 2012 kl 12.00
"Den som bestämmer är inte insatt i problemet"
(1:29 min)
Inga-Maj Wetter, ordförande i Afasiföreningen i Västmanland. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Kungsörsbon Jan Olof Gustavsons begäran om att landstinget ska teckna avtal med folkhögskolor som har kurser för afatiker, stödjs av Afasiföreningen i Västmanland. Enligt föreningen har resurserna minskat för den här gruppen och det beror på okunskap om problematiken, tror ordförande Inga-Maj Wetter.

Vi har tidigare berättat om Jan Olof Gustafson från Kungsör som kämpar för att landstinget ska teckna avtal med folkhögskolor som har kurser för afatiker. 

Jan Olofs hustru Barbro har drabbats av afasi efter en stroke, men rehabiliteringen på folkhögskola får de betala själva. 

Inga-Maj Wetter är ordförande i Afasiföreningen i Västerås och Västmanland. Hon tycker också att det behövs avtal med de här skolorna, så att läkare kan remittera dit. 

– Ja, det behövs. Vi från vår förening har haft medlemmar som har deltagit i både långkurser och veckokurser. Sedan är det ju kostnaderna. Och det finns kommuner som inte beviljar riksfärdtjänst för resor till skolorna, säger Inga-Maj Wetter. 

Varje år drabbas cirka 12 000 personer i i Sverige av afasi, av dem är en tredjedel i yrkesverksam ålder. Oftast orsakas afasin av stroke, så kallat slaganfall, som ofta slår också mot rörelseförmågan. Behovet av stödinsatser ökar men inte resurserna, enligt Afasiföreningens länsordförande Inga-Maj Wetter.

 – Nej, det har nästan blivit tvärtom om, för nu dras det även in tid för personliga assistenter. Och sedan är det brist på logopeder, tiden har minskat. 

Förklaringen till de minskade resurserna är ganska enkel, tror Inga-Maj Wetter. 

– Jag tror att den som bestämmer inte är insatt i problemet med det här funktionshindret. För den som inte kan tala och sen har funktionshinder för att röra sig, den kan inte ensam vara i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".