Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rättsfrågor

Jehovas vittnen strider för statliga pengar

Publicerat tisdag 14 augusti 2012 kl 13.58

Jehovas vittnen överklagar regeringens beslut om att inte ge statsbidrag till organisationen. Överklagandet görs till Högsta förvaltningsdomstolen som organisationen hoppas ska beordra regeringen att ändra sig.

Jehovas vitten, som har sitt svenska huvudkontor i Arboga, har sökt statsbidrag men fått avslag fler gånger.

Regeringen menar att ett trossamfund måste leva upp till vissa grundläggande värderingar som samhället vilar på för att få statsbidrag. Till exempel respekt för alla människors lika värde och rätten att rösta i allmänna val.

Organisationens medlemmar uppmanas att inte delta i politiska val får inte ha politiska uppdrag.

Jehovas vittnen menar att regeringens beslut inte är opartiskt och inte är objektivt och att det därför strider mot Europakonventionen.

Det på grund av att regeringens beslut baseras den statliga myndigheten SST:s bedömning.

Jehovas vittnen tycker att myndigheten är partisk eftersom den består av representanter från andra religiösa grupper, som alla får statsbidrag.

Genom att begära omprövning av besluten vill Jehovas vittnen att Högsta förvaltningsdomstolen bedömer regerings avslag som olagligt och att det är ett brott mot Europakonventionen. Organisationen vill också att domstolen beordrar regeringen att ge Jehovas vittnen statsbidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".