Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERÅs

Kokpunkten överklagas till Kammarrätten

Publicerat måndag 20 augusti 2012 kl 10.49
"Det där kan inte vara rätt"
(1:55 min)
Det första spadtaget för äventyrsbadet Kokpunkten togs i juni 2011. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Kokpunkten, det stora och omdiskuterade  äventyrsbadet som håller på att byggas i gamla Ångkraftverket i Västerås, fortsätter att vara föremål för rättslig prövning. Nu överklagas projektet nämligen igen av författaren och journalisten Anders Lif.

– Jag tänkte först inte göra det, tänkte inte utsätta mig för risken att bli betraktad som rättshaverist, säger Anders Lif.

– Men jag tycker att det är så viktiga demokratiska värden som står på spel.

Politikerna i Västerås kommunfullmäktige är och har varit överens om att Kokpunkten ska byggas, men efter beslutet i fullmäktige, så tecknades ett avtal till.

Det avtalet slöts av kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ulla Persson och dåvarande stadsdirektören Monica Ericsson.

Politikerna i kommunfullmäktige tog aldrig ställning till det nya avtalet med Peab.

Journalisten Anders Lif i Västerås och en annan privatperson överklagade tilläggsavtalet till Förvaltningsrätten.

Domstolen menade i sin dom det inte fanns något formellt beslut - och därför inget att överklaga.

– De gav oss rätt i att det här borde det ha fattats ett nytt beslut om, men man kunde inte ge oss rätt eftersom det inte fanns något beslut att överklaga, säger Anders Lif.

– Lite Moment 22 där.

– Det där kan inte vara rätt, tänker jag. Det kan inte stämma, så kan det väl inte vara?!

Nu överklagar Anders Lif alltså igen, till nästa instans Kammarrätten:

– Min argumentation nu är att det inte är ett civilrättsligt avtal, utan det är faktiskt ett delegationsbeslut på kommunstyrelsens vägnar.

– Men alla sådana beslut man fattar på delegation måste anhängiggöras, protokollföras och tas upp som ett beslut av kommunstyrelsen, och det har man inte gjort.

– Finner Kammarrätten att detta är ett delegationsbeslut då får ju Kammarrätten återförvisa ärendet och säga att det här är ett beslut, och det ska alltså protokollföras, sättas upp på anslagstavlan och göras möjligt att överklaga i laga demokratisk ordning.

– Då är ju avtalet fortfarande överklagansbart, söäger Anders Lif till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".