Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SURAHAMMAR

Efter besparingarna - ny förskoleavdelning i Surahammar

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 05.00
"Det är roligt när det är flera barn"
(1:38 min)
Kennet Hedlund, barn- och bildningsnämndens ordförande i Surahammar. Foto: Patrik Åström.

Nu planerar Surahammars kommun att öppna en ny förskoleavdelning.

Orsaken är att det nuförtiden finns fler barn i kommunen. Det betyder att kommunen får lika många avdelningar som före förra årets besparingsbeslut, som innebar nedläggning av två förskoleavdelningar.

Kennet Hedlund, barn- och bildningsnämndens ordförande i Surahammar, är glad över att det nu behövs en avdelning till:

– Kanon, det är glädje för alla. Det är roligt när det är flera barn, för det innebär också att det har varit en viss inflyttning.

– Det är inte bara födslar i Sura som har ökat utan det har varit inflytting också. Det är roligt för kommunen, säger Kennet Hedlund.

Ett kärvt ekonomiskt läge för Surahammars kommun gjorde att kommunen förra året beslutade om besparingar i budgeten för i år.

En av besparingarna innebar att man stängde två avdelningar inom förskolan, och man beslutade samtidigt att barngrupperna kunde vara något större, man höjde från i genomsnitt 18 barn per avdelning till 19.

– Det är det målet vi har nu, det är därför vi behåller en avdelning till, för att inte gå över nitton. Vi kan inte ha för stora barngrupper och nitton anser vi fortfarande är acceptabelt, säger Kennet Hedlund.

Två avdelningar skulle läggas ner enligt besparingsbeslutet, en på Ängsgården, men där ändrade sig kommunen och avdelningen blir kvar.

Den andra är på Nybyggsvägen, och det nedläggningsbeslutet står fast.

Förslaget nu är att i stället öppna en ny avdelning på en annan förskola: Björnstugan i södra delen av Surahammar. En anledning till det är att föräldrar efterfrågat fler platser där.

Totalt sett tappar Surahammar i befolkning, men just kring årsskiftet 2011/2012 var det ovanligt många barnfamiljer som flyttade till kommunen, enligt Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg i Surahammar. Någon direkt förklaring till det har han inte.

Det innebär hur som helst att kommunen bygger ut barnomsorgen igen och de besparingar som kommunen tänkt sig från början blir inte av.

– Nej, just nu blir det väl lite dyrare, men det får man ta. Sedan är det ju så att mer folk i kommunen ger också mer skatteintäkter, säger Kennet Hedlund till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".