Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LARM OCH AMBULANS

SOS säger upp avtal med landstinget

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 06.00
SOS Alarm: "Har levererat men inte fått betalt"
(2:18 min)
1 av 2
Ambulans på utryckning. Foto: August Bergkvist/SR.
2 av 2
Erik Weiman, moderat landstingsråd i Uppsala län. Foto: Martin Hult/SR

SOS Alarm, som svarar på larmnumret 112, har sagt upp sitt avtal med Landstinget Västmanland och tre andra landsting. Samtidigt kräver SOS betalt för fakturor på nästan sju miljoner kronor.

– Vi har levererat tjänsten enligt avtal men däremot har vi inte fått betalt. Det är det som saken handlar om nu, säger Roland Krantz, presstalesperson på SOS Alarm.

Det här får man säga är ett storbråk som berör den som blir akut sjuk och ringer larmnumret 112. En konflikt som trappades upp den här veckan när SOS Alarm sa upp avtalen med fyra landsting: Västmanland, Uppsala, Sörmanland och Gotland.

– Jag tycker att SOS använder en monopolställning på ett otillbörligt sätt. Det kan bli lite grann av en utpressningssituation mot landstinget om man hotar oss på det här sättet, säger Erik Weiman som är landstingsråd för moderaterna i Uppsala.

Den som ringer larmnumret 112 får svar från SOS Alarm. Om den som ringer från Uppsala, Västmanland, Sörmland eller Gotland behöver en ambulans så kopplas samtalet över till företaget Medhelp som har uppdraget att larma ut ambulanser.

Men om Medhelp inte svarar inom 30 sekunder - då ska Medhelp betala en straffavgift - och SOS Alarm ska få en ersättning.

Enligt SOS Alarm har det hänt 1 592 gånger att Medhelp inte har svarat i tid. SOS kräver därför de fyra landstingen på nästan 6,7 miljoner kronor. Man vill ha betalt inom tio dagar.

Landstingen har vägrat att betala. Det är enligt SOS Alarm orsaken till att de nu säger upp avtalet.

Men finns det risk för att den som blir akut sjuk och behöver en ambulans drabbas?

– Jag kommer att se till att vi undanröjer alla risker för patientsäkerheten. Ingen patient ska behöva vara utsatt för några risker på grund av byråkratiska diskussioner mellan två parter, säger Erik Weiman, moderat landstingsråd i Uppsala län.

Avtalet mellan SOS Alarm och de fyra landstingen är alltså uppsagt. Men det finns en uppsägningstid som gör att allt rullar på som vanligt i tre månader. SOS Alarm vill ha ett nytt avtal med de fyra landstingen innan det gamla avtalet slutar gälla.

– Vi förutsätter att vi har en bra dialog med landstingen så att skulden regleras. Och att vi återupprättar ett avtal för de nödställdas bästa, säger Roland Krantz på SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".