Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Brist på fotvårdare med specialistkompetens i Västmanland

Publicerat måndag 25 mars 2013 kl 06.15
"Kan aldrig vara tillräckligt försiktig med diabetsfötter"
(1:38 min)
1 av 2
Agneta Sundberg som har diabetes måste sköta sina fötter särskilt noga. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 2
Fler fotvårdare med avtal skulle behövas och särskilt i Kungsör och Västerås, säger Lena Höök som sköter upphandlingar vid Vårdval Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Det finns för få fotteraupeter med specialistkompetens inom medicinsk fotvård i Västmanland. I Kungsör, exempelvis, saknas helt fotterapeuter med avtal med Landstinget Västmanland. Patienter med diabetes, reumatism och psoriasis är i behov av medicinsk fotvård.

För att få medicinsk fotvård krävs remiss från läkare eller diabetessjuksköterska.

Av landstingets 20 fotvårdare med avtal så är Kungsör en vit fläck, enligt Lena Höök på Landstinget Västmanland. I Kungsör saknar landstinget avtal med fotvårdare.

– Det är självklart att det i Kungsör - men även en i stad av Västerås storlek - så bör det finns en marknad för fler leverantörer, säger Lena Höök.

I Västerås finns idag sju fotvårdare med avtal med landstingert. Enligt Lena Höök är det för få. Trycket på fotvårdare med specialistkompetens är alltså stort.

Blir man sjuk kan det dröja innan man får en ny tid hos fotterapeuten.

– Det tar ju lång tid som nu då jag var sjuk, då tar det lång tid att få en ny tid, säger Agneta Sundberg i Västerås, som behöver fotvård minst en gång i kvartalet.

– Men normalt sett behöver jag aldrig vänta. Jag har en ny tid varje gång och det bokar hon in varje gång jag är där, säger Agneta Sundberg till P4 Västmanland.

Från Landstinget Västmanlands sida hoppas man att fler fotvårdare tecknar avtal. De avtal som tecknas från och med årsskiftet är avtal enligt Lagen om valfrihet.

De avtalen kan tecknas när som helst, det vill säga om fotvårdaren uppfyller landstingets krav.

Fotvård är en nödvändighet för många, exempelvis för diabetessjuka. 

– Man kan aldrig vara tillräckligt försiktig med diabetsfötter när man inte känner eller ser, säger Agneta Sundberg, som har diabetes.

– Förra året då jag var hos Marie (fotterapeuten) såg hon att jag hade ett litet sår. Det var som ett knappnålshuvud och det blev ett jättestort sår och jag fick äta mediciner. Det har läkt nu och det har tagit nästan ett år innan det har läkt.

Vad är det värsta, värsta som kan hända?

– Amputation, Jag har amputerat en tå, säger Agneta Sundberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".