Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För få hyresrätter ett problem när Västerås tar emot fler flyktingar

Publicerat lördag 20 april 2013 kl 08.27
"I värsta fall får vi köpa bostadsrätter"
(1:50 min)
Staffan Jansson (S) tror att Västerås till slut ska kunna lösa bostadsfrågan för de flyktingar med permanent uppehållstillstånd som väntas komma i år. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio.

I år kommer Västmanland att ta emot fler flyktingar med permanent uppehållstillstånd än förra året. Västerås ska ta emot flest, totalt 699 personer. Men på grund av bristen på hyresrätter måste kommunen köpa in fler bostadsrätter och hyra ut i andra hand.

– Västerås vill växa, Västerås vill vara en global kommun och vi måste också ta vårt ansvar i migrationsfrågan, säger Staffan Jansson, socialdemokratisk ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås.

Det är läget i bland annat Syrien och Afghanistan som lett till att fler flyktingar tas emot. Dom 699 personer som Västerås nu planerar för, har alla permanent uppehållstillstånd. Det handlar om anhöriga, ensamkommande flyktingbarn och så de som blir anvisade en kommun av Migrationsverket - det är 125 av dom 699 och de 125 ska kommunen garantera bostad. Problemet är att det inte finns tillräckligt med hyresrätter i Västerås.

– I värsta fall får vi helt enkelt gå in som kommun och köpa bostadsrätter. Kommunen har ett 80-tal sociala bostäder som vi hyr ut i andra hand. Men det betyder att när man sedan har etablerat sig och behöver en egen bostad, då måste familjen flytta till en annan hyresrätt. Därför tycker vi att det är ett bättre system att familjerna får kontrakt på en hyresrätt, när man sedan har fått jobb så tar man över kontraktet, säger Staffan Jansson.

Som reserv finns också nedlagda förskoleavdelningar.

– Det tar ju litet tid att köpa in bostäder och få tillgång till dem. Vi har några förskoleenheter som är nedlagda som vi idag betalar för att man inte ska bygga om, utan vi har dem som reservbostäder för att i värsta fall kunna ta emot flyktinggrupper där. Men det ska vi absolut försöka undvika utan det är i värsta nödsituation.

Men hur tror du på sikt att det här årets mottagande kommer att lösa sig?

– Vi vill ha ett bra mottagande, ett mottagande i ordinärt boende och vi vill att Västerås blir större och tar sitt ansvar även för flyktingpolitiken. Jag hoppas in i det sista att vi kommer att lyckas väldigt bra, säger Staffan Jansson, socialdemokratisk ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".