Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

MBF:s styrelse red ut stormen på stämman

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 13.26

Styrelsen i Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, stod pall för blåsten på årsstämman i går. Trots het debatt röstades deras förslag igenom och de sitter kvar.

MBF är en organisation som sköter ekonomi och fastighetsförvaltning åt cirka 300 bostadsrättsföreningar. Nyligen bildade man ett dotterbolag till föreningen.

En motion på årsstämman i går handlade om att se till så att inte ledningen kapade åt sig alltför stor andel av aktierna i dotterbolaget. Det var Yngwe Wernersson, suppleant i styrelsen, som hade lämnat det förslaget.

Styrelsen svarade att beslutet redan var fattat. Av alla aktier behåller medlemsföreningarna 67 procent, och 33 procent erbjuds de anställa. Av de aktier som erbjuds anställda, tillfaller 55 procent vd:n och förvaltningschefen, och 45 procent personalen.

Yngwe Wernersson hade lagt ytterligare en motion, om vem som bör och inte bör sitta i styrelsen. Eftersom det är en medlemsförening, så borde man kräva att styrelsemedlemmarna också bor i någon av bostadsrättsföreningarna, enligt motionen. Bland annat pekades på att styrelseordföranden Pia Nilsson bor i villa.

Styrelsens svar: när ledamöterna rekryterades så bodde de i bostadsrätt. Därefter kan det skett att några har flyttat till villa, men de har suttit kvar i styrelsen ändå.

I det fallet höll årsstämman med motionären Yngwe Wernersson, och motionen bifölls.

När det senare blev dags att välja styrelseledamöter så valdes trots det en person in som bor i villa. Ordföranden var redan vald på längre tid och den posten var inte uppe till omval.

Så efter ett stormigt möte sitter styrelsen kvar, kanske på lite skakigare stolar än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".