Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer sanering av trafikbuller i Västerås dröjer

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 08.35
"Ju fortare desto mer buller"
(1:49 min)
1 av 2
Mikael Alm, miljöstrateg på Trafikverket. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Som mest passerar ungefär 50 000 fordon om dygnet E18 i Västerås och tunga fordon står för en stor del av trafiken . Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Det kommer att dröja innan Trafikverket bullersanerar vid fastigheter längs med E18, väg 56 och 66:an genom Västerås. De mest akuta åtgärderna är gjorda, men mer återstår att göra utomhus. Men innan det görs vill Trafikverket slutföra bullersaneringen inomhus i hela landet.

Innan Trafikverket går vidare med att minska bullret från trafiken utomhus, måste den mest akuta bullersaneringen i hela landet bli klar.

Därefter kan Trafikverket börja om från noll och bullersanera utomhus, enligt Mikael Alm, miljöstrateg på Trafikverket.

Det finns en plan för var i landet det krävs åtgärder, enligt "Etapp 1."

Det har gjorts en hel del för att minska bullret längs E18, väg 66 och 56:an i Västerås, menar Mikael Alm:

– Vi har gjort väldigt mycket fönsteråtgärder, där vi bytt ut fönster eller satt en extra ruta på insidan. På några ställen har vi byggt bullerplank.

I "Etapp 2", som Trafikverket måste göra för att bullersanera nära fastigheter så handlar det om bullerplank, vallar och asfalt som minskar bullret.

En annan åtgärd som visat sig effektiv om man vill minska bullret är att sänka hastigheten och då framförallt på E18.

Men den frågan äger Västerås stad, som har ansvar för hastighetsfrågan, säger Mikael Alm.

– Det är Västerås stad som är beslutande myndighet när det gäller hastighetsfrågan. Ju fortare desto mer buller. Men där skulle man kunna utsträcka 80-sträckan från Erikslund till Hälla.

Vad är det som hindrar?

– Det tar längre tid att komma till målpunkter, och restid väger tyngre än miljöfrågan just nu, säger Mikael Alm till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".