Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JB-gymnasiet i Västerås får leva vidare

Uppdaterat fredag 31 maj 2013 kl 09.07
Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 04.44
"Vi räknar med att verksamheten ska fortsätta som planerat"
(1:10 min)
1 av 2
2 av 2
Yvonne Borg, kommunikationschef på Stiftelsen Stadsmissionen skola. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio

JB-gymnasiet i Västerås och på flera andra håll i landet tas över av andra aktörer. I bland annat Västerås så tar Stiftelsen Stadsmissionen skola över verksamheten, de driver redan i dag skola i Stockholm. Men Skolinspektionen måste först godkänna tillståndsansökningarna.

Det danska riskkapitalbolaget Axcel Management meddelande sent i går att de avvecklar hela sin skolverksamhet inom JB-koncernen.

Under våren har JB försökt hitta spekulanter inom friskolebranschen i Sverige för att hitta andra som kan driva skolorna vidare, säger entreprenören Rune Tedfors.

Tedfors grundade John Bauergymnasiet, som det hette först, och sålde det sedan till det danska riskkapitalbolaget Axcel.

Merparten av de 27 skolorna tas nu över av andra aktörer, men några läggs ner. Skolan i Västerås blir alltså kvar.

Över 14 000 elever går i dag på JB-koncernens gymnasier, grund- och vuxenskolor i landet och alla berörs nu av förändringarna. Men enligt JB Education kommer 90 procent av eleverna kunna gå kvar i skolorna när de drivs vidare av andra huvudmän.

Innan ett eventuellt övertagande kan bli aktuellt måste Skolinspektionen godkänna tillståndsansökningarna.

Yvonne Borg, kommunikationschef på Stiftelsen stadsmissionen skola, säger att det också återstår några beslut.

– Vi kommer att hantera det här ärendet under nästa vecka i styrelsen och skicka in tillståndsansökningar till Skolinspektionen förutsatt att de blir godkända så räknar vi med att verksamhaten ska kunna fortsätta som planerat och utan förändringar, säger hon.

Axcel Management är ett riskkapitalbolag, men vad är Stiftelsen stadsmissionen skola för typ av aktör?

– Det är viktigt att fokusera på att det är en icke vinstdrivande aktör och att vi driver långsiktig verksamhet.

– Just nu tittar vi på hur de sex olika skolorna i Mälardalen ser ut och kommer tillsammans att utveckla den idéburna icke vinstdrivande skolan, säger Yvonne Borg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".