Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester mot vindkraftspark på gränsen till Skinnskatteberg

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 10.44
"Kommer att överrösta allting annat"
(1:51 min)
Vindkraftverk. Arkivfoto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Kraftföretaget Eon har planer på en stor vindkraftspark i Smedjebackens kommun, precis på gränsen till Skinnskattebergs kommun. Ännu är planeringen i ett mycket tidigt skede, men kritiken har inte låtit vänta på sig.

Jan Onning bor i Getingtäkten norr om Skinnskatteberg, ungefär tre kilometer från den tänkta vindkraftsparken.

Han är bland annat orolig för det buller som blir av vindkraftverk:

– Det kommer inte gå att bo kvar här.

Jan Onning hoppas att Eon kommer att köpa hans hus, eftersom det inte kommer gå att sälja när vindkraftverken väl är byggda, säger han.

– Det kommer ju vara som att man har en hackspett som sitter och hackar kontinuerligt på sovrumsfönstret, säger Jan Onning.

Han uppskattar tystnaden och "tystnadens ljud" han kan höra hemma i Getingtäkten:

– Vi kan alltså höra en gök på fem kilometers håll hur tydligt som helst. Vi hör hur man sjunger på Matkullen i samband med körstämman hur bra som helst.

– Det är knäpptyst och fint här i skogen. Det här kommer att överrösta allting annat, säger Jan Onning till P4 Västmanland.

Eons planer omfattar maximalt 28 vindkraftverk på Långholmsberget. Vindkraftverken blir upp till 200 meter höga, enligt projektledaren Anna Olsson på Eon Vindkraft.

Det Jan Onning oroar sig för är inte bara bullret utan även markvibrationer. Han litar inte på Eons mätningar som säger att ljudnivån ligger inom de svenska gränsvärden som finns.

Ett första samrådsmöte med berörda kommuner och myndigheter hölls i höstas och den 10 juni hålls ett samrådsmöte för allmänheten.

Ännu återstår en mängd arbete innan Eon kan lämna in en miljötillståndsansökan till länsstyrelsen och en byggstart är minst ett par år bort, enligt Anna Olsson.

Hon vet att det brukar komma protester, speciellt i tidigt skede innan informationen nått ut:

– Det handlar ju om att folk ska känna sig mer informerade om vad det är vi ser framför oss. Sedan är det ju klart att det är ju alltid subjektivt vad man tycker om vindkraftverk.

– Det finns de som tycker det är positivt och gärna vill ha det i närheten av där man bor, men det finns också de som inte alls tycker om det, säger Anna Olsson på Eon Vindkraft till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".