Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SD tycker det är fel att slopa partistöd till tomma stolar

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 16.19
"Det är ju riktat specifikt mot SD"
(1:38 min)
Regeringen vill stoppa partistöd till tomma stolar. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

SD i Västmanland och Dalarna protesterar nu mot regeringens förslag att slopa partistöd till tomma stolar i kommunfullmäktige. Man menar att förslaget är direkt riktat mot SD.

– Det är vi som haft det största problemet med tomma stolar. Jag tror inte det här förslaget hade kommit annars. Det säger Torbjörn Kastell från Arboga, vice ordförande i Sverigedemokraterna Dalarna-Västmanland.

Sverigedemokraterna är det parti som haft svårast att hitta representanter för att fylla alla platser de fick i olika kommunfullmäktige runtom i landet efter förra valet.

I Västmanland är 7 av partiets sammanlagt 20 platser i de olika kommunfullmäktige-församlingarna helt tomma, och i ytterligare några fall har kandidater lämnat partiet eller lämnat platsen tom i praktiken genom att helt enkelt aldrig komma till fullmäktigesammanträdena.

En del kommuner har redan stoppat stödet till de tomma platserna, men reglerna har varit oklara och nu föreslår regeringen ett stopp för allt stöd till stolar som lämnas tomma i fullmäktige.

Torbjörn Kastell tycker att det är fel:

– Partistödet är tänkt att vara aktivitetsstöd för den lokala organisationen, inte för personen, säger han.

I Kungsör har Sverigedemokraterna två mandat, men har inte några ledamöter som kan sitta på de mandaten. Stödet till Sverigedemokraterna har redan dragits in i Kungsör.

Pelle Strengbom, Socialdemokratiskt kommunalråd i Kungsör, tycker inte ändrade regler skulle ändra något för dem i praktiken:

– För vår det spelar det ingen roll. Vi har redan tagit det beslutet och vi kommer att hålla fast vid det, säger Pelle Strengbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".