Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fackliga frågetecken kring ambulansdirigering

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 11.33
"Förhoppningsvis en ökad trygghet"
(1:38 min)
Ingrid Edman, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Att landstinget i Västmanland snart ska ta över ambulandsirigeringen från det privata företaget Medhelp väcker många frågetecken från fackligt håll, men också en liten förhoppning om att det kan bli bättre bemanning och därmed bättre arbetsmiljö.

Ingrid Edman, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västmanland, har än så länge inte hunnit få några reaktioner från sina medlemmar, men hon tror att all turbulens kring ambulansdirigeringen är jobbig för personalen.

– Jag tror att det här är jättetufft, dels är det jobbigt att flytta sin anställning, att övergå från offentlig till privat eller privat till offentlig för det innebär att jag tappar takten vad det gäller mina pensionsförsäkringar och så vidare. Det finns ju en massa trygghetsfaktorer som blir annorlunda när man hoppar mellan olika anställningsformer, säger Ingrid Edman, och fortsätter:

– Sedan kanske det blir, förhoppningsvis, en ökad trygghet när det är en stor arbetsgivare som tar över kanske lyckas med att bemanna upp så att man får en vettig arbetsmiljö på arbetsplatsen.

Det privata företaget Medhelp som sköter ambulansdirigeringen åt landstingen i Västmanland, Uppsala, Sörmlands län och på Gotland har krävt att få mer pengar för att fortsätta uppdraget. Men landstingen har sagt nej och nu ska landstinget ta över ambulansdirigeringen från Medhelp.

Hur det kommer att fungera vet inte Ingrid Edman idag, men hittills, med Medhelp, har det varit ständiga problem med arbetsmiljön.

– Ja, jag kan ju inte säga att vi har haft goda erfarenheter av Medhelp utan snarare att våra medlemmar har haft ganska tufft att arbeta där. Det har varit dålig bemanning och man har jobbat långa arbetspass och man har inte hunnit ta ut sina raster och så vidare, säger Ingrid Edman.

Medhelp har aviserat att man kommer att upphöra med ambulansdirigeringen redan den 19 juni, och det är mycket som är oklart.

– Mycket frågetecken och framför allt sanbba ryck med tanke på att den nittonde juni kommer med stormsteg, det är inte långt kvar. Så det är inga långa sejourer som det normalt brukar vara i en verksamhetsövergång, det brukar vara flera månader, ibland halvårsvis innan som man vet om det här, säger Ingrid Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".