Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Direktbussen Skinnskatteberg - Västerås rullar vidare

Publicerat söndag 9 juni 2013 kl 11.43
"Förhoppningsvis öka resandetalet"
(1:40 min)
Hit till busstationen i Västerås kommer bussar från olika håll i länet. Foto: Maria Edlund/Sveriges Radio.

Landstinget förlänger nu försöket med direktbuss mellan Skinnskatteberg och Västerås. Skinnskattebergs kommun står för kostnaderna det här året, men nästa år tar landstinget över igen, åtminstone tillfälligt. 

– Vi ska ju bedriva kollektivtrafik därför att hela länet ska vara attraktivt att bo och leva i. Det här är ju en möjlighet för Skinnskattebergsborna och även de som jobbar i Skinnskatteberg att ta sig fram och tillbaka, med i alla fall begränsade möjligheter, säger Tommy Levinsson (S) ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd.

Egentligen handlar det om en förlängning av det försök som inleddes våren 2012 men som inte lockade så många resenärer att landstinget ansåg det ekonomiskt försvarbart. Men Skinnskattebergs kommun tyckte ändå att direktbussen var så viktig att man gick in med egna pengar. Och nu kliver landstinget på igen och står för kostnaden under 2014.

– Nu får ju Skinnskatteberg en möjlighet att marknadsföra den här linjen och förhoppningsvis kan man öka resandetalet, säger Tommy Levinsson.

Direktbussen Skinnskatteberg och Västerås har engagerat också många Skinnskattebergsbor. Ett förslag på landstinget Västmanlands demokratikanal om att permanenta linjen har fått 130 namnunderskrifter.

Så även om det nu bara handlar om ett förlängt försök med en tur och returbuss per dag så ses det ändå som en framgång.

– Det betyder ju väldigt mycket för gymnasielever och för oss som arbetspendlar. Sedan är det naturligtvis väldigt otillräckligt att inte ha också möjligheten för mäniskor att pendla till Skinnskatteberg. Vi behöver en arbetspendling åt andra hållet också. Men i första hand är man ju väldigt positiv till att åtminstone den här bussen får gå, säger Christina Stenberg var den som la förslaget på demokratikanalens webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".