Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuksköterskor väljer bort landstinget Västmanland

Uppdaterat onsdag 12 juni 2013 kl 10.35
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 05.46
"Många vill inte jobba här!
(1:54 min)
1 av 2
74 sjuksköterskor tar sin examen 2013 vid MDH efter tre års högskolestudier och de är eftertraktade av arbetsgivarna. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Jessica Andersson nyutbildad sjuksköterska valde Akademiska före sjukhusen i Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

I nästa vecka ska landstinget i Västmanland ge besked om vad man ska göra för att bli attraktivare för sjuksköterskor. Igår träffades Vårdförbundet och landstingsledningen för att förhandla om ingångslön, arbetsmiljö och arbetstider.

För Jessica Andersson som i fredags tog sin examen efter tre års högskolestudier vid Mälardalens högskola och som nu jobbar på Akademiska i Uppsala är lönen viktig.

– 23 500 har jag fått. Det är inte det bästa men det är mer än vad andra i klassen har fått så jag får väl vara nöjd antar jag. Det här året så har vi fått högre lön än vad de som gick ut förra året har fått, säger Jessica Andersson.

Landstinget Västmanland sitter just nu och samtalar med Vårdförbundet, för de har en vakans idag på 60 sjuksköterskor och det har de haft ett tag och nu inser man att man måste göra något, vad har du för tankar kring det?

– Landstinget i Västmanland har jag hört, ger sämst betalt i landet. Så det är verkligen på tiden att de gör någonting. För det är många som inte vill jobba här på grund av det, att det är så dåligt betalt. Så många söker sig till Stockholm och andra ställen. Bra för Västmanland om man gör något åt saken, då kanske det blir fler som söker sig hit, säger Jessica Andersson.

Är det snacket som går på utbildningen?

– Det är mycket snack om lönen, ja alla vill veta vad man tjänar så att man vet vad man ska begära, säger Jessica Andersson som börjat jobba infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att nu landstingets tjänstemän med politiskt stöd, förhandlar med Vårdförbundet om en långsiktig strategi, är spännande säger förhandlingschefen Marko Mattsson - som säger att man i nästa vecka ska presentera åtgärder för att rekrytera å behålla sjuksköterskor.

Men för Lina Seric som också tog sin examen i fredags - så var en fast tjänst på sjukhuset i Enköping mer attraktivt:

– Det är fast ja och ingångslönen blev 23 200, säger Lina Seric.

Varför inte landstinget Västmanland?

– Jag är från Enköping, som tillhör Uppsala län och jag ville söka dit eftersom jag visste att det var högre lön. Man såg inte Västmanland som en möjlighet och lönen tycker jag inte heller är rättvis, säger Lina Seric.

Ingångslönen i landstinget Västmanland är idag 22 000 kronor och förutom ingångslönen förhandlar landstinget och Vårdförbundet om lönen för de med erfarenhet och kompetens.

Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i Västmanland som är den som bland andra sitter och förhandlar med landstingsledningen säger att det idag saknas 67 sjuksköterskor, det är den senaste uppgiften enligt henne och det fick hon veta i går. Hon vill inte heller säga så mycket om de förhandlingar som pågår, inte mer än att det är glädjande att det förs samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".