Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse över halverad kulturskola i Sala

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 07.36
"Usel personalpolitik"
(2:07 min)
1 av 4
Lärarna Susanne Hallnäs Lindholm och Per Nestor är besvikna. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
2 av 4
De nuvarande lokalerna för kulturskolan i Sala. I höst finns verksamheten istället i närliggande Kungsängsgymnasiet. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
3 av 4
JuneAnn Wincent, chef för Skolförvaltningen i Sala. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
4 av 4
Lärarna på kulturskolan i Sala är besvikna över att verksamheten halveras. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Efter många turer har nu lärarna på kulturskolan i Sala fått besked om att verksamheten verkligen kommer att halveras till nästa år. Budgeten halveras till 2,6 miljoner och antalet tjänster minskas från tolv till fem. Lärarna är besvikna och oroliga, men förvaltningschefen vill att personalen ska tänka positivt.

Tidigare i veckan lämnade förvaltningschef JuneAnn Wincent besked till kulturskolans lärare om den halverade budgeten och neddragningen av antalet tjänster.

Men det finns många frågetecken kvar, tycker lärarna på kulturskolan.

– Det är en stor ovisshet och en frustration och det är usel personalpolitik, säger sångläraren Susanne Hallnäs Lindholm.

– Vi fick information om nåt slags pensionserbjudande för de som är över 60 år och någon kan bli erbjuden andra musiklärarjobb inom kommunen och en del andra måste sägas upp, säger brassläraren Per Nestor.

Sex av lärarna som är över 60 år .fick alltså ett erbjudande om att sluta och få en extra pensionsersättning fram till 65 års ålder. Per Nestor uppfattade att alternativet till erbjudandet var att få sparken.

Per Nestor säger att ovissheten gör sig extra påmind eftersom kulturskolan ska byta lokaler i höst.

– Vi håller på med att packa men vi vet inte vilka som ska flytta dit, vi vet inte vilka instrument som kommer att kunna erbjudas sedan till hösten och vi vet heller inte i nuläget vilka som blir uppsagda och vilka som kommer att få fortsätta, säger Per Nestor.  

Besvikelsen hos lärarna på kulturskolan är stor. De är övertygade om att en halverad kulturskola kommer att få stor påverkan på det övriga kultur- och musiklivet i kommunen.

Skolförvaltningens chef JuneAnn Wincent säger till P4 Västmanland att hon förstår att lärarna blir fundersamma och besvikna, men hon tror att det beror på att få tycker om en förändring.

Hon väljer att se det hela positivt.

– För att vi ska göra någonting bra av det här så måste alla ha en positiv syn, att man faktiskt ser över verksamheten och tar ett tänk kring: kan vi göra det här på något annat sätt?, säger JuneAnn Wincent.

– Hon är väl tvungen att säga så, hur skulle det annars låta om hon visade någon slags tvivel, säger sångläraren Susanne Hallnäs Lindholm om förvaltningschefens inställning om att trots nerdragningarna ändå vara positiv.

– Ja, det är lite svårt att förstå, säger brassläraren Per Nestor.

Han säger att både tjänstemän och politiker måste inse att nerdragningen kommer att kommer att påverka den 50-åriga verksamhet som funnits på kulturskolan. 

– Att kunna erbjuda undervisning på ett stort antal instrument den möjligheten kommer inte att finnas längre här i stan, säger Per Nestor

– Det kommer ju att påverka orkesterverksamheten och det allmänna kulturlivet och musiklivet i kommunen, det är helt klart och bara att inse men det verkar vara svårt , säger han till P4 Västmanland

Hur tror du att nerdragningen av kulturskolan kommer att påverka det övriga musik- och kulturlivet i Sala? Tyck till i kommentarsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".