Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuksköterska på hjärtavdelningen orolig inför sommaren

Uppdaterat onsdag 12 juni 2013 kl 16.54
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 16.21
"Förskräckligt att det gått så långt"
(4:19 min)
Susanne Rydberg sjuksköterska som jobbar natt på hjärtavdelningen i Västerås oroar sig inför hur sommaren ska bli. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Vårdförbundet anser att bristen på sjuksköterskor i sommar är akut och befarar att det kan påverka säkerheten för patienterna. Susanne Rydberg som är erfaren sjuksköterska på hjärtavdelningen i Västerås är orolig, särskilt med tanke på att det idag fattas 67 sjuksköterskor på sjukhusen i Västmanland.

– Det är förskräckligt att det har gått så långt för vi har ju aviserat under längre tid att det är på väg åt det här hållet, men inte riktigt blivit tagna på allvar, säger Susanne Rydberg.

Vad menar du?

– Ja både från Vårdförbundets sida och vi som sjuksköterskor, vi som har jobbat länge har ju också påtalat att ni måste vara rädd om personalen och behålla oss. Det har man ju i alla fall inte lyckats med.

Vad är skälet till det tror du?

– Det är lönen, säger Susanne Rydberg som om några timmar går på ännu ett nattpass på hjärtavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås, där man har fullt upp med att bemanna 40 tomma turer inför sommaren.

Det som oroar Susanne Rydberg mest är att fler av hennes erfarna, specialistutbildade kollegor på senare tid sagt upp sig.

– För varje erfaren som går så läggs det mer på de som blir kvar och det är en tung börda att bära. Framförallt för de som jobbar på dagen. På natten är vi rätt erfarna men på dagen så är det så blandat och det är så stressigt för alla.

– Jag ser ju på mina kollegor att det är tufft. Jag kan se det när jag får rapport av de hur slut de är på kvällen när jag kommer kvart över nio. De är ihopsjunkna och de har knappt hunnit äta ibland.

– För det är ju så vi har ju gått kort under vintern och många har ställt upp och jobbat dubbla pass. Då kan jag känna en uppgivenhet att när de är varma i kläderna och det börjar flyta på och de ser inte lika trötta ut på kvällen så väljer de att gå vidare, säger Susanne Rydberg.

Även Janí Stjernström, Vårdförbundets orförande i Västmanland, säger att hon är orolig över hur det kommer att bli i sommar. Vårdförbundet väntar också på besked om hur Landstinget Västmanland ska lösa situationen med alla tomma arbetspass på sjukhusen i länet i sommar.

När det gäller sommaren och Vårdförbundets oro när det gäller patientsäkerheten, medger arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting å sin sida att situationen är bekymmersam, men anser inte att patientsäkerheten är hotad.

Med anledning av Landstinget Västmanlands vakans när det gäller sjuksköterskor pågår just nu förhandlingar mellan landstinget och Vårdförbundet om bland annat lönerna för just sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".