Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler för demensvården kräver mer av kommunerna

Publicerat lördag 15 juni 2013 kl 08.20
"Vård efter behov"
(1:32 min)
Foto: Claus Gertsen/Scanpix.

Vid nästa årsskifte börjar Socialstyrelsens nya regler inom demensvården att gälla, regler som kritiserats hårt av Sveriges Kommuner och Landsting för ökade kostnader och mer administration. Här i länet har kommunerna kommit olika långt i att anpassa sig efter de nya reglerna, i Köping arbetar man för fullt medan man i Västerås knappt inlett arbetet.

– Jag tycker att vi behöver satsa våra pengar på bättre vård, och utveckla den, än att öka byråkratin, säger Carin Lidman, ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Socialstyrelsens nya regler kom till för efter att man upptäckt allvarliga brister i bemanningen inom demensvården på en del håll i landet. I reglerna skriver Socialstyrelsen om hur kommunerna ska arbeta för att se till att bemanningen är tillräcklig.

Kommunerna måste fatta något som kan liknas vid ett beslut om hemtjänstinsatser för varje dement person som bor på äldreboende, och sedan se till att det finns tillräckligt med personal för att klara det arbetet.

I Köping kommer man att gå längre och fatta sådana här beslut inte bara för dementa, utan för alla personer som bor på äldreboende och Roger Eklund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden tycker inte att det bara blir mer administration, utan menar att besluten fyller en funktion.

– Vi tycker att det är viktigt att alla personer som finns i Köping får vård efter behov och där är ju tanken att kunna använda personalen på rätt vis. Vi ser ju att det finns vissa avdelningar som har tyngre arbetsbelastning medan vissa avdelningar har mindre belastning och då gäller det att kunna nyttja personalen så att man får rätt vård på vilken avdelning man än bor i, säger Roger Eklund.

Men det blir en extra kostnad, omkring 2 miljoner för Köping, och Roger Eklund tycker att staten borde ersätta kommunerna för det. I Västerås har arbetet med det här knappt börjat, åtta biståndshandläggare kommer att behöva anställas.

– Vi har en massa andra viktiga saker som vi också behöver göra. Bland annat håller vi på att rekrytera personer till vårat demensteam som ska ge stöd till våra särskilda boenden. Vi har en massa andra rekryteringar som vi tycker det är viktigare att få igång i dagsläget, så det handlar om prioriteringar, säger Carin Lidman, socialdemokratisk ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".